Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nyugdíjasokon és az ápolásra szorulókon segítettek

Szöveg: Sándor András alezredes |  2017. december 20. 18:08

Az elmúlt 24 évhez hasonlóan a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány idén is ajándékcsomagok összeállításával, valamint karácsonyi műsor megszervezésével próbálja megkönnyíteni az ünnepi készülődést a budapesti honvédségi nyugdíjasok részére, valamint meghitté tenni a kórházi ápolásra szorulók karácsonyát.

Az alapítvány 1993 óta tartós, alapvető élelmiszerekből és gyógyhatású készítményekből álló ajándékcsomagok összeállításával könnyíti a látókörében lévő, rászoruló honvédségi nyugdíjasok, özvegyek és árvák családjainak felkészülését az ünnepekre.

1596042674

A csomagokat idén december 13-án adták át, ezúttal is a Petőfi laktanyában – az alapítvánnyal együttműködő középiskolák diákjainak segítségével. Steinbach György, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: idén a tavalyihoz képest közel kétszer akkora létszám részére tették lehetővé a csomagok átvételét, fejenként 10 ezer forint értékben és összességében egy tonnát meghaladó mennyiségben. Akik nem tudták átvenni a csomagot, azok részére az alapítvány – honvédségi nyugdíjasok érdekvédelmével foglalkozó katonai szervezet segítségével – eljuttatja azokat. 

A csomagok tartalmát az alapítvány által az Idősek Világnapja alkalmából rendezett jótékonysági koncert bevételéből tudták megvásárolni. Ehhez járultak még hozzá az alapítványt támogató magánszemélyek, valamint hazai és nemzetközi vállalkozások pénzbeli és természetbeli támogatásai.

Az alapítvány 2014 óta rendszeresen szervez karácsonyi ünnepséget az MH Egészségügyi Központ Szanatórium utcai telephelyén a betegek és az őket ápoló-gyógyító személyzet részére. Ebben az évben Karsai István színművész és a Máté Sándor alezredes, protestáns tábori lelkész tették meghitté az ünnepet a betegek számára. A műsor közös imával és énekléssel zárult.

1596042674

Kökény Lászlóné, az Alapítvány kuratóriumának alelnöke elmondta: ez az év azért is különleges, mert az Alapítvány nemcsak műsort szervezett, hanem a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által felajánlott ajándékokat is át tudták átadni a telephely osztályvezető főorvosai által javasolt, kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák részére. Ezen felül a szükséges eljárások lefolytatását követően le tudják cserélni a vigil kómások ellátására kialakított és két, krónikus betegek ellátását biztosító kórterem berendezéseit használt, de a jelenleginél sokkal korszerűbb, kényelmi igényeket is kielégítő bútorzatra. Ezeket e felszereléseket abból a négy teherautónyi kórházi felszereléseket és egyéb bútorzatot tartalmazó adományból sikerült beszerezni, amelyet az Őrangyal Európai Alapítvány és a vele együttműködő Csilla von Boeselager Stiftung Osteuropa Hilfe Alapítvány biztosított az alapítvány részére és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár segítségével decemberben szállították be a  telephelyre. A beérkezett bútorokból lehetővé válik a betegek életkörülményeinek javítása mellett a nővérszállón lévő feltételek javítása is.

Az alapítvány titkára az Őrangyal Európai Alapítvány képviselőjével közösen arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a két szervezet közösen keresi a lehetőségeket, hogy a következő évben rendszeressé tudják tenni az olyan korszerű kórházi felszerelések használatba adását, amelyekre az osztályokat vezető főorvosok javaslatai alapján a krónikus betegellátás területén, a betegek életminőségének javítása érdekében szükség van.

1596042674

Természetesen semmi sem jöhet létre az intézetben dolgozók és az alapítványt önkéntes munkával támogatók nélkül, akiknek még arra is jutott energiája, hogy karácsonyfadíszeket, tartós élelmiszert és Erzsébet utalványokat tartalmazó ajándékcsomagot állítsanak össze annak a hajdúsági kisfiúnak, aki szép karácsonyfadíszeket és finom ételeket kért karácsonyra. A csomag célba juttatását az MH 5. Bocskai János Lövészdandár vállalta.