Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A parancsnoki vezetés fortélyai

Szöveg: Snoj Péter |  2019. július 19. 9:17

A rajparancsnoki feladatköröket tanulják az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred tartalékos tisztjei és altisztjei. A kéthetes foglalkozássorozatnak az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisa ad otthont.

1599206350

A tiszt- és altisztképzés alapvető célkitűzése olyan tartalékos katonai vezetők kiképzése, akik a szükséges szakfelkészítést követően képesek tartalékos alegységek és kisalegységek vezetésére, illetve az általános tartalékos katonai kiképzés feladataiban történő részvételre. A most folyamatban lévő elméleti, majd gyakorlati oktatásokat megelőzte egy úgynevezett e-learning, azaz akár otthonról, elektronikus úton lefolytatott elméleti tanfolyam és vizsga. A személyes felkészítésen már csak ezen vizsga sikeres teljesítésével vehetnek részt a tartalékosok. Az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán a képzést az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred szakemberei biztosítják.

1599206351

„Főleg harcászati, technikai és terepismereteket sajátítunk el ez alatt a két hét alatt. Minden foglalkozásnak alapvető célja, hogy a feladatokat parancsnokként lássuk el, rajszintű alegységeket irányítva" – mondta el kérdésünkre Berecz Mátyás. A tartalékos hadnagy katonai hagyományőrzőként, valamint az egri Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatójaként és hadtörténészként mindig is közel állt a katonai kultúrához, éppen ezért örömmel élt a tartalékos szolgálati forma lehetőségével. A jelenleg tartó kiképzés kapcsán hozzátette, hogy nagyon hasznosnak találja az itt megszerzett tudást, mivel a tartalékos tisztek felkészítésük következő modulja során már szakasz szintű alegységek vezetését fogják tanulni.

1599206351

Fotó: a szerző felvételei