Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A projekt segítségével hatékonyabb stratégiakészítés, tervezés, működés várható

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 12. 15:33

A Honvédelmi Minisztériumnak is fontos szerepet kell játszania a központi költségvetési forrásokon túli, pályázat útján elnyerhető támogatások lehívásában − hangsúlyozta dr. Dankó István. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a „Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése a Honvédelmi Minisztériumban”  címmel indított, 2014-ig tartó projekt nyitórendezvényén szólalt fel.

1595949066

„Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése a Honvédelmi Minisztériumban"  címmel 2014-ig tartó, 15 hónapos projekt indult el a Honvédelmi Minisztériumban. A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként, 70 millió forintos költségvetéssel indulhatott el, társminisztériumok és más költségvetési szervek együttműködésében. A projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával,az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetési előirányzatának társfinanszírozával valósul meg.

A projekt fő célja, hogy a minisztériumban dolgozó katonák, kormánytisztviselők és közalkalmazottak számára elősegítse a stratégiai tervezésre és a hatásvizsgálatok elvégzésére vonatkozó új jogi környezet gyakorlati alkalmazását.
Az ÁROP 1.1.19. projekt nyitórendezvényét  február 6-án tartották meg a Stefánia Palotában, amelyen az alprojektvezetőkön és a projektmenedzsment tagjain kívül a projektben pályázati úton kiválasztott katonák, kormánytisztviselők, közalkalmazottak mellett valamennyi, a projektben érintett szervezet vezetője is részt vett.

A projekt jelentős munkaterhet jelent a résztvevők számára, tekintettel arra, hogy az előírt tanulmányokat, terveket, hatásvizsgálatokat a napi munka mellett határidőre, megfelelő szakmai tartalommal, maradéktalanul kell elvégezni. A feladat teljesítésigazolására a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára jogosult.

1595949066

A rendezvényt dr. Dankó István közigazgatási államtitkár nyitotta meg, aki bevezetőjében ismertette, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak is fontos szerepet kell játszania a központi költségvetési forrásokon túli, pályázat útján elnyerhető támogatások lehívásában. Ilyen lehetőséget biztosít a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program és az Államreform Operatív Program keretében megvalósuló projekt is.

Az államtitkár beszédében elmondta, hogy a projekt az anyagi támogatás mellett jelentős belső fejlődéssel, szakértőkkel segített fejlesztés útján teszi képessé a minisztériumot a hatékonyabb stratégiakészítésre, tervezésre és ezáltal működésre. A program eredményeként a minisztériumban három átfogó, szakterületi stratégiát és nyolc jogszabály utólagos hatásvizsgálatát készítik el; a Magyar Honvédség hierarchikus felépítése miatt az elkészült dokumentumok segítségével kialakított jó gyakorlat a teljes ágazatban érvényesül, eredményei horizontális és vertikális szinten is hasznosulnak.

1595949066

Ezt követően a projekt frissen kinevezett menedzsere, dr. Kádár Pál ezredes, megbízott tervezési és koordinációs főosztályvezető ismertette a hallgatóság részére a projekt jogszabályi hátterét, a pályázat elkészítésének körülményeit, a pályázati követelményeket és a projekt során betartandó előírásokat.

A rendezvény délelőtti programja a projekt részét képező alprojektek bemutatásával zárult. Az alprojektvezetők egyenként mutatták be saját alprojektjeiket, az alprojekt során megvalósítandó kitűzött célokat, az elvégzendő feladatokat. Ennek megfelelően előadást hallhattak a résztvevők Bali Zoltán ezredes, védelmi tervezési főosztályvezetőtől a szakpolitikai stratégia és a tervezési kézikönyv elkészítésével kapcsolatos projekt célkitűzéseiről.

A Nemzeti Katonai Stratégia implementációjáról és megismertetéséről szóló projektet dr. Lázár Péter védelempolitikai osztályvezető ismertette a hallgatósággal. A minisztérium jogi szakterületét érintő utólagos hatásvizsgálatok elkészítéséről dr. Balogh András József alezredes, a jogi főosztály vezetője beszélt. A Tervezési és Koordinációs Főosztályon futó katasztrófavédelemmel és az önkéntes tartalékosok kompenzációjával foglalkozó jogszabályok utólagos hatásvizsgálatáról Székely Zoltán alezredes, kiemelt főtiszt tartott tájékoztatást. További részletek hangzottak el Sándor András alezredestől, koordinációs és kidolgozó osztályvezető-helyettestől az intézményi munkaterv kidolgozásával kapcsolatban.

Fotó: Rácz Tünde