Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Sátán jön! – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 11. 15:43

A géppuska, a szögesdrót és a tüzérség, vagyis a védelem hatékony eszközei alig pár hónappal az első világháború kitörése után a lövészárkokba kényszerítették a katonákat. Kellett egy új fegyver, amely megszünteti a patthelyzetet, és visszahozza a mozgó hadviselést. A britek a lánctalpas mezőgazdasági haszonjárművek hadi alkalmazásában látták a megoldást.

1596008488
A nyugati hadszíntéren, a Somme folyó mentén, 1916 szeptemberének közepén már két és fél hónapja dúlt a kegyetlen harc a németek, illetve a brit–francia erők között. Az antant július elsején lendült támadásba azért, hogy tehermentesítse a verduni erődrendszer mind szorultabb helyzetbe kerülő védőit. A németeket mindazonáltal nem érte váratlanul a somme-i offenzíva: hírszerzésük idejekorán tudomást szerzett a készülő akcióról, s mivel a frontnak azon a szakaszán 1914 októbere óta nem került sor jelentősebb harccselekményre, bőven volt idő és lehetőség kiépíteni egy erős, többszörösen tagolt védelmi rendszert.

A támadások ennek megfelelően alakultak: már rögtön július elsején a britek 57 470 katonája esett el, sebesült meg, tűnt el vagy került hadifogságba (máig ez hadseregük legnagyobb, egyetlen nap alatt elszenvedett véres vesztesége), s ez a szám az első hónap végéig kilencvenezerre nőtt. A csata tehát a korábbiaknak megfelelő forgatókönyv szerint zajlott: a beásott védelem elleni gyalogsági rohamok rendre összeomlottak, az előrenyomulás nagysága pedig a hatalmas áldozatok ellenére is csak méterekben volt mérhető.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én, pénteken megjelenő számában!)