Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO támogatja Tbiliszi euroatlanti célkitűzéseit

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. február 11. 15:30

A NATO védelmi miniszteri tanácskozása mellett a szövetség és Grúzia közös bizottsága is ülést tartott Brüsszelben február 11-én. Jens Stoltenberg főtitkár ezt követően kedvező fejleményekről számolt be. (Kiküldött tudósítónk jelenti!)

„Reformjainak, illetve a közös biztonságunkhoz való jelentős hozzájárulásának köszönhetően Grúzia egyre közelebb kerül a NATO-hoz" – mondta a testület ülését követően az észak-atlanti szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg tájékoztatása szerint májusban megkezdi működését egy közös kiképzőközpont Tbilisziben, a felek pedig ezen túlmenően is vizsgálják, milyen irányokba lehetne tovább fokozni a kooperációt. A főtitkár ugyanakkor hozzátette: Grúziának még sok feladata van a belső reformok terén, mire teljesíti a szövetség kritériumait, különösen a független igazságszolgáltatás és a jogbiztonság területén.

1596008488

Jens Stoltenberg leszögezte: a NATO száz százalékosan támogatja Grúzia szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határoknak megfelelően. Felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza Abházia és Dél-Oszétia független államként való elismerését, e két régió ugyanis Grúzia része. „Grúzia mellett állunk, segítünk erősíteni védelmi képességeit, bátorítjuk a reformokat, és támogatjuk euroatlanti célkitűzéseit" – mondta a főtitkár.

CímkékNATO