Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Stratégiai Légiszállítási Képesség támogatta a Saber Strike 2018 gyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2018. június 20. 7:15

A napokban a Stratégiai Légiszállítási Képesség támogatta a Saber Strike 2018 gyakorlatot, amelynek során ejtőernyős légi dobásokat és leszállási műveleteket hajtottak végre szerte Európában.

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Strategic-Airlift-Capability-Supported-Exercise-Saber-Strike-2018.aspx
1599188981
A SAC  C-17 szállító repülőgépe ejtőernyősöket dob le az olaszországi Aviano-ban. Fotó: HAW/Henrik Gebhardt

Június 3-15-ig a SAC műveleti egysége, a Nehéz Légiszállító Ezred két C-17 szállítógépe biztosított támogatást a tagországoknak: Észtországnak, Finnországnak, Litvániának, Norvégiának, Lengyelországnak, Romániának, Szlovéniának és az Egyesült Államoknak) a Joint Force Entries (JFE) Air Drop (együttes behatolás ejtőernyős légi dobással) műveletek végrehajtásával, 1300 ejtőernyős, illetve számos, nehéz eszközöket hordozó platform célba juttatásával. A SAC C-17-esei a szárazföldi csapatoknak is szállítottak utánpótlást negyven csomag konténerhordozó rendszer (CDS) ledobásával. A légi szárazföldi műveletekben megközelítőleg harminc jármű és a személyi állomány célba juttatása szerepelt.

A Saber Strike az Európában állomásozó amerikai hadsereg által vezetett régóta fennálló kiképzési gyakorlat, amely a NATO elrettentési képességének és a kollektív védelemnek a demonstrálására helyezi a hangsúlyt, a NATO haderőstruktúra missziós parancsnokságának bevetésével és a részt vevő országok készenlétének, együttműködési képességének és mozgási szabadságának a fokozásával.

1599188981
HUMWEE terepjárókkal teli raklap pottyan le a spanyolországi Zaragozában.  Fotó: HAW/Henrik Gebhardt

A Saber Strike 2018 gyakorlaton 18 ezer fő vett részt tizenkilenc országból. Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország voltak a vendéglátó országok. Több mint negyvenöt tank, és egyéb harci járművek mellett kilencszázötven egyéb támogató jármű és több mint 60 helikopter került bevetésre.

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy többnemzeti program, amely három Boeing C-17A Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára. A SAC bázisa az MH Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC-programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C–17A-k elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC két részből áll: katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves részeként a SAC C–17A fegyverrendszerrel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásért felelős szerv.

A Boeing Company a Külföldi Katonai Eladások Rendszere (Foreign Military Sales) keretében, a NAM PO-val kötött szerződés alapján nyújt műszaki támogatást a SAC-program C&ndash