Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadságharc iskolapéldája

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. október 8. 9:25

Rendhagyó formában tisztelegtek az aradi vértanúk és mártírtársaik emléke előtt a kecskeméti Kandó Kálmán középiskolában: az érkező diákok és tanárok – a bejárati kaputól az aulába nyíló ajtóig – a szabadságharc folyamatát felelevenítő performansznak köszönhetően egy kicsit a történelem részeseivé váltak.

1599194277
Az 1848/49-es szabadságharc kezdetét szimbolizáló nemzetiszínű zászlók lengtek október 6-a tiszteletére a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kerítésén. A kapun belépők szétlőtt ágyú, földön heverő egyenruhák, fegyverek és összetiport zászlók közt haladtak el, majd a császári sereg két katonája németül igazoltatta az érkezőket. Pár méterrel arrébb hóhérkötelek lógtak, a mellettük lévő falon pedig a tizenhárom aradi vértanú fényképe mellett annak a százöt mártírnak a neve volt olvasható, akiket 1849 nyarán és őszén végeztek ki. A diákok valamennyijük emlékére egy-egy szál gyertyát gyújtottak. Az épület bejáratánál, a performansz zárásaként pedig daliás honvédek tisztelegtek a tanórákra érkező társaiknak.  

1599194277
Az „interaktív történelemórát" az iskola tanára, Szkenderovics Zoltán hagyományőrző százados, a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület elnöke és kolléganője, Csabai Ildikó szervezték meg. A kapura tűzött zászlókkal a szabadságharc kitörésére emlékeztettek, az eldobált felszerelési tárgyak, fegyverek és az osztrák katonák a vereséget szimbolizálták, a vértanúk képei és a hóhérkötelek a megtorlás jelképei voltak, az épület ajtajánál álló honvédek pedig az örök emlékezésre és a tiszteletre utaltak.  

1599194277
Fotó: a szerző felvételei