Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadságharc méltó emléke

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 22. 7:36

„Ez a könyv közel hozza, átélhetővé teszi a több évtizeddel ezelőtt zajló, máig ható jelentőségű forradalmi napok budapesti hétköznapjait és ünnepi pillanatait” – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy október 21-én, kedden a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Budapest 1956. Időutazás című könyv bemutatóján.

1595981134

A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az 1956-os forradalom és szabadságharc az egyik első olyan konfliktus volt, melyet a modern média világszerte közvetített. A televízió ekkorra terjedt el a nyugati országokban, így a nézők nyomon követhették az eseményeket. Ugyanakkor az ötvenes években még virágkorukat élték a képes hírmagazinok is, fotóriporterek járták a világot, hogy képes beszámolókat szállítsanak magazinjaiknak. A kötetben közölt archív felvételek amatőr fényképészek és hivatásos fotóriporterek alkotásai. Voltak közöttük, akik az életükkel fizettek a különleges fotókért – az MTI fotósa, Gárdos Péter a Kossuth téren, egy francia fotóriporter, Jean-Pierre Pedrazzini pedig a Köztársaság téren kapott lőtt sebe következtében vesztette életét.

1595981134

„A Budapest 1956. Időutazás című könyv képanyaga, archív és mai fotói segítségével közel hozza, átélhetővé teszi a több évtizeddel ezelőtt zajló, máig ható jelentőségű forradalmi napok budapesti hétköznapjait és ünnepi pillanatait. Igényes kivitelezése, valamint a kimagasló szerzői és szerkesztői munka gyümölcseként úgy vélem, méltó emléket állít a forradalom és szabadságharc időszakának, és tanulságos, értékes pillanatokat szerez az érdeklődő kutatóknak, olvasóknak" – tette hozzá a vezérőrnagy.

Dr. Horváth Miklós hadtörténész és Szikits Péter fotográfus albuma archív és mai felvételek párba állításával idézi meg a forradalom és szabadságharc napjait. A szerzők célja az volt, hogy elszakadjanak a bevett feldolgozási módszerektől, így a kronológia mellett legalább olyan fontos, ha nem lényegesebb megközelítési pontként alkalmazták a topográfiai nézőpontot is.

1595981134

A fotópárok segítségével képzeletben végigsétálhatunk Budapest 1956-ban is fontos szerepet kapó helyszínein és szinte kézzelfogható közelségbe kerül a mai felvételekkel átélhetővé tett és a korabeli fotókkal gazdagon illusztrált történet. A könyv hat archívumból összeállított fotóanyagát a főváros harminc pontjáról készült háromszáz korabeli és háromszáz mai felvétel alkotja, a precíz történeti összefoglalók pedig magyar és angol nyelven mutatják be 56 eseményeit.

1595981134


Fotó: Tóth László