Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szalva hagyaték nyomában

Szöveg: Juhász László százados |  2013. október 3. 15:07

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred érdeklődő katonái – a szentesi Koszta József Múzeum együttműködésével – október 1-jén megtekintették a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen berendezett Szalva emlékszobát.

Szentes város díszpolgára, a növénynemesítő Szalva Péter és felesége életútját, munkásságát, és hagyatékából kialakított emlékszobát dr. Mód László néprajzkutató, egyetemi adjunktus, a kiállítás rendezője mutatta be a katonáknak.

1595960773

A növénynemesítőként nemzetközi hírnevet szerzett Szalva Péter kutatómunkája 1955-ben indult a szentesi tájkörzetben. Három növényféleség, a paprika, a karalábé és a kelkáposzta adta eleinte a nemesítés fő irányát. A termelés és a kutatás mellett az elért eredmények minél szélesebb körben történő megismertetésének is fontos szerep jutott az életükben. Első mezőgazdasági kiállítása 1957-ben volt, Csongrádon, melyet számtalan hazai, és külföldi követett, eljutva többek között Bécsbe, Amszterdamba, Odesszába. 1979. évi nyugállományba vonulásáig 382 érmet és 337 oklevelet szereztek különböző termékeikért.

Szalva Péter sokoldalú egyéniség volt. Kitanulta a színészetet, melynek során több színházban is szerepelt, és a helyi társulat egy meghatározó alakjává vált. Ez mellett fontos szerepet játszott életében a sport szeretete. Sakkozott, sportlövészettel foglalkozott és asztalitenisz versenyeken is jelentős eredményeket ért el.

1595960773

Fotók: a szerző felvételei