Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-ellenőrök az összecsapások ellenére megkezdték munkájukat Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 3. 16:11

Az ENSZ fegyverzetellenőrei október 2-án, szerdán elhagyták szállodájukat, és a Damaszkusz külvárosában folytatódó halálos összecsapások ellenére megkezdték munkájukat, amelynek Szíria vegyifegyver-arzenáljának felszámolása a célja.

Az ENSZ hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének (OPCW) szakértői ENSZ-feliratú terepjáróikkal elhagyták a Damaszkusz belvárosában található szállodájukat.

A felügyelőknek munkájukat a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az ellenük harcoló felkelők véres összecsapásai közepette kell végezniük.

A hadsereg jelenleg a fővárosból próbálja kiszorítani az ellenzéki erőket.

Kedden Damaszkusz északi részén a hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető lázadókkal csapott össze, a harcokban a fegyveres erők legalább tizenkét tagja életét vesztette.

Hétfőn lángolt fel a harc a főváros bizonyos kerületeiben, mivel a rezsimhez hű fegyveresek nagy erőkkel kezdték támadni a felkelőket, akik már hónapok óta próbálják ellenőrzésük alá vonni a területet – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző héten elfogadott határozata alapján a felügyelők elsődleges feladata a tömegpusztító fegyverek gyártásához szükséges eszközök felderítése és megsemmisítésének ellenőrzése november 1-jéig, ezt követően az ellenőröknek kilenc hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy meggyőződjenek az ezer tonnásra becsült szíriai vegyifegyver-készlet felszámolásáról.

Ez eddig a legrövidebb határidő, amellyel az OPCW szakértői valaha is szembesültek, valamint az első alkalom, hogy vegyifegyver-ellenőröket küldenek egy háborús övezetbe.

Egy héten belül újabb ellenőrök érkeznek Szíriába, így összesen csaknem száz főt tesznek majd ki azok a csoportok, amelyek az egyes létesítmények felszámolásáért felelnek. A felügyelők haladási útvonaláról biztonságuk, valamint a szíriai katonai titkok védelme érdekében nem lehet többet tudni.

A jelenlegi ENSZ-misszió kiküldését Washington és Moszkva egyezsége tette lehetővé a több száz civil életét követelő augusztus 21-i gáztámadás után, amelyet nyugati értesülés szerint a szíriai rezsim követett el Damaszkusz közelében.