Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szerb hadsereg veresége

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 8. 19:20

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Napló írja, hogy mintegy 4000 főnyi szerb csapat, ami Mitrovicától keletre területünkre betörést kísérelt meg, monarchiás fogságba esett. A délvidéken levő derék csapataink szerb hadiszert is zsákmányoltak. A szerb Timok-hadosztály szétszóródott. Aki nem esett el, azt csapataink elfogták. Eddig 5000 hadifoglyot ejtettünk és számtalan hadiszert zsákmányoltunk.

Mindeközben az északi harctéren újabb döntő küzdelem előkészületei történnek. Csapataink a lemberg-grodeki vonalon állnak, olyan erős pozícióban, amely lehetővé fogja tenni, hogy a Lemberg körül elhelyezkedett orosz túlerőnek sikeresen ellenálljunk.

A Népszava hasábjain olvashatjuk, hogy a török−orosz háború már a küszöbön áll. A bolgár állam eltökélt szándéka, hogy továbbra is semleges marad. Görögország pedig csapatokat von össze a bolgár határon, ezzel provokálva Bulgáriát.

Az újság arról is beszámol, hogy Japán nem küld szárazföldi sereget Európába. „Japánnak nincsen szándékában, hogy hadseregét akár Európának, akár más földrész államának rendelkezésére bocsássa."

Ha már Galíciából nem akarnak jó hírek érkezni, a szerb frontról tudósít a Pesti Hírlap: „A szerb harctérről felemelő hír érkezik. Ami ott történt, fegyvereink bravúrját, csapataink páratlan ügyességét és éberségét ünnepli. Mitrovicánál egy nagyobb szerb csapat betörést kísérelt meg a Száván keresztül a mi területünkre. Csapataink nagyszerű haditényt vittek véghez: ötezer szerbet elfogtak és sok lőszert zsákmányoltak. Csapatainknak ez a haditény olyan jelentős, hogy Frigyes főherceg, az egész fegyveres erők parancsnoka, hadparancsba foglalta délvidéki katonáink e vitéz bravúrját és elrendelte, hogy a hadparancsot az összes csapatokkal közöljék. Had legyen büszke minden egyes katonánk a bajtársai sikerére."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978453
Címkéklapszemle