Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia védelmi képességének növeléséről állapodott meg az amerikai és a grúz védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 8. 18:49

Grúzia védelmi képességeinek növeléséről állapodott meg szeptember 7-én, vasárnap Tbilisziben az amerikai és a grúz védelmi miniszter.

A grúz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Chuck Hagel amerikai és Irakli Alaszania grúz tárcavezető a jövőbeni katonai együttműködés fejlesztéséről egyeztetett Tbilisziben. A megbeszélésen szó volt a térségbeli biztonságról és az ukrán válságról is.

„Megvitattuk a kétoldalú szoros együttműködés fejlesztésének kérdéseit a védelem terén. A közös célunk e szoros együttműködés fejlesztése és kiszélesítése" – mondta Hagel a megbeszélés után.

Alaszanija arról beszélt, hogy Grúzia az Egyesült Államok stratégiai partnere és megbízható szövetségese. Hozzátette, hogy Grúzia védelmi képességének növeléséről tárgyalt a Pentagon vezetőjével.

Chuck Hagel szombaton érkezett Tbiliszibe, védelmi miniszteri minőségében most első ízben jár ott, de a két tárcavezető korábban már többször tárgyalt egymással.

Az Egyesült Államok a kilencvenes évek vége óta nyújt segítséget Grúziának katonák kiképzéséhez. Grúzia katonái részt vettek az iraki és az afganisztáni békefenntartó misszióban. A két ország 2009 januárjában írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, amely védelmi, gazdasági és kulturalis együttműködést irányoz elő.