Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama szerdán mutatja be szélsőségesek elleni stratégiáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 8. 18:13

Barack Obama amerikai elnök szerdán mutatja be az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni stratégiáját – számolt be szeptember 7-én,  vasárnap az NBC News televíziós csatorna.

Az elnök kijelentette, hogy előreláthatólag nem tervezi amerikai katonák szárazföldi bevetését, és nem áll szándékában „az iraki háborúhoz hasonló" katonai akciót indítani.

Obama mindenesetre a tévécsatornának adott, vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban közölte, hogy „a következő szakasz támadás formáját ölti majd", és a Fehér Ház akciótervét szerdán fogja bemutatni.

A terrorszervezet korábban elfoglalt számos észak-iraki és szíriai területet, valamint kihirdette, hogy az általa ellenőrzött térségekben „kalifátust" alapít.

A dzsihadisták kegyetlenül bánnak a lakosokkal, és üldöznek mindenkit, aki nem az iszlám általuk vallott tanai szerint él.

Az Egyesült Államok augusztus 8. óta légicsapásokat hajt végre az IÁ hadállásai ellen Észak-Irakban, vasárnap óta pedig újabb frontot nyitott a szélsőségesek ellen. Az amerikai hadsereg közölte, hogy céljai közé tartozik a nyugati Anbár tartományban fekvő Hadísza duzzasztógát dzsihadistákkal szembeni védelme is.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken a walesi Newportban zajló NATO-csúcstalálkozó helyszínén közölte, az Egyesült Államok nemzetközi összefogás kialakításán dolgozik annak érdekében, hogy visszaszorítsák Irakban a muszlim szélsőségeseket.

Az alakuló alkalmi katonai koalícióban a dolgok eddigi állása szerint az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Ausztrália, Törökország, Olaszország, Lengyelország és Dánia venne részt.

A szövetség céljai közé tartozik, hogy katonai támogatást nyújtsanak, megakadályozzák a külföldi harcosok beszivárgását Irakba, és enyhítsék a területen kialakult humanitárius válságot.