Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szolnokiak is részt vettek a rendszergyakorlaton

Szöveg: U. L. főtörzsőrmester |  2013. december 5. 9:36

November végén rendezték meg a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszerének (ABV RIÉR) gyakorlatát. A kétnapos kiképzési foglalkozáson az MH 86. Szolnok Helikopterbázis  ABV RIÉR Alközpontja is részt vett.

Mint az elmúlt években az már megszokottá vált, idén is kétnapos rendszergyakorlaton gyakorolhatták az alközpontok az alaprendeltetésükből rendszer-üzemeltetési, adatgyűjtési, adatfeldolgozási és információáramoltatási feladataikat.

1595963785

A szolnoki alközpont csapata

Az alakulatok vegyivédelmis szakemberei ezúttal hazai terepen végezték teendőiket: a katonai szervezeteknél berendezett berendezett kiértékelő helyiségekből csatlakoztak az országos rendszerhez. A rendszergyakorlatot idén először nem nyáron, hanem késő ősszel rendezték meg; mégpedig a nyári árvízvédelmi feladatok miatt.

A gyakorlat résztvevői szimulált helyzetek alapján értékelték az ABV-eseményeket, végrehajtották az alárendelt szervezetek riasztását, az elöljáró szervezetek felé jelentéseket készítve működtették a riasztási és értesítési rendszert.

A szolnoki alközpont összeszokott csapata hosszabb ideje szolgál együtt a Művelettámogató Zászlóalj Vegyivédelmi századában.  A csapat gerincét Urbán László főtörzsőrmester és Szokolyi Róbert szakaszvezető alkotja, akik már 2003 óta dolgoznak együtt. A csapathoz 2009-ben csatlakozott Kovács László szakaszvezető. A gyakorlaton első alkalommal vett részt Lévai Gabriella tizedes.