Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A trónörökös és felesége már Artstettenben nyugszanak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 4. 18:18

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A haditengerészet egy egész hajóraj kíséretében szállította Triesztbe a megpihent trónörökös párt, innen pedig vasúton vitték őket tovább Artstettenbe, „…ahol az éjszaka misztikus csendjében fogadja ölébe a trónörökös és felesége holttestét a kripta." – írja a Pesti Napló.

A legnagyobb port kavaró hír minden bizonnyal az, hogy a merénylet szálai egészen a szerb vezérkarhoz vezetnek. Mint kiderült, egy harmadik, Grabes nevű merénylő is tervben volt, neki kellett volna az egyik bombát eldobnia, de mint vallomásából kiderült, dobogott a szíve, és lelkiismerete nem engedte meg, hogy a trónörököst megölje. Később kiderült, hogy további három ember kapott még bombát Principtől. Ő azonban vallani még mindig nem hajlandó.

Négyezer szerbet kiutasítanak − írja a Népszava. A bosnyák kormány úgy akarja helyreállítani a „rendet", hogy azokat a szerbeket, akik „kellemetlen egyének", kiutasítja Szarajevóból. „Kellemetlen egyéneknek tartja azokat az embereket, akik a szerb mozgalmakban részt vettek."

Újabb letartóztatások voltak Szarajevóban: „A legcsekélyebb ürügy is elég a letartóztatásra." Egy ismeretlen embert azért tartóztattak le, mert állítólag ránevetett egy katonatisztre. „Ez az ember gúnyosan nevetett rám és a híd felé mutatott, ahol a merénylet történt. Mégis csak hallatlan, hogy egy ilyen alak gunyolódni mer egy katonatiszttel. Jó lesz megvizsgálni ezt az urat" − mondta az illető tiszt.


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595975109
Címkéklapszemle