Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűz nem játék

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. április 22. 16:51

A tűz nem játék. Különösen így van ez, ha egy veszélyes anyagokkal teli raktárban csapnak fel a lángok, de talán még rémisztőbb a helyzet, ha éles légvédelmi rakéták is ki vannak téve a közvetlen hőhatásnak. Hogy elkerülhető legyen a tragédia, a győri katonák minden évben begyakorolják az ezred belső védelmi tervében előírt tevékenységeket egy fiktív katasztrófahelyzetben.

1595970665
A fiktív katasztrófahelyzet szerint egy védett körletben keletkezett a tűz

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően rendszeresen tart katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlást. A kiképzési tevékenység mindkét szervezet számára hasznos, hiszen a katonák élethű körülmények között készülhetnek fel a nem várt helyzetek kezelésére, a tűzoltók pedig megismerhetik az alakulatnál tárolt veszélyes anyagok jellegét, a vízvételi lehetőségeket, illetve bővíthetik helyismeretüket.

A csaknem egész napos gyakorlat elméleti oktatással kezdődött. Szedlák József százados, biztonságtechnikai főnökhelyettes először ismertette az ezred belső védelmi tervében foglaltakat, vagyis azt a dokumentumot, amely a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset vagy más rendkívüli esemény bekövetkezése esetén alkalmazandó rendszabályok végrehajtásáról szól, majd felvázolta azokat a potenciális katasztrófahelyzeteket, melyek a laktanya területén bekövetkezhetnek, illetve megnevezte az elhárításba bevonható erőket.

1595970665
A tűzoltóknak végül sikerült megfékezni a lángokat

Az előadásból kiderült: a veszélyhelyzetek elkerülése céljából elengedhetetlen, hogy mindenki teljes mértékben ismerje a beosztásához kapcsolódó biztonsági rendszabályokat, a rábízott eszközök üzemeltetési utasítását, valamint, hogy betartsa a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat, hiszen már egy kis mulasztás is nagy kárhoz vezethet. Ha pedig megtörtént a baj, haladéktalanul meg kell kezdeni az élet- és vagyonmentést, megőrizve a hidegvért és kerülve a pánikkeltést.

A krízishelyzetben végzett összehangolt cselekvéshez viszont szükséges, hogy minden katona tudja a feladatát. A szimuláció szerint hangárrendezési munkálatok során szabotázs történt, valaki a munkát végző személyek rövid távolléte alatt szándékosan tüzet gyújtott a laktanya védett körletében, majd a gyorsan terjedő lángoktól megrémülve elszaladt.

1595970665
A lánglovagok nagy erőkkel vonultak ki a laktanyába

A tüzet a helyszínre visszaérkező katonák vették észre, akik azonnal riasztották a laktanya-ügyeletest és megkezdték a sérültek mentését, valamint a rakéták elszállítását. A megállíthatatlanul terjedő tűzzel azonban ők sem bírtak, így értesítették a tűzoltókat.  A hat járművel kivonuló lánglovagok tíz percen belül a helyszínre értek, s azonnal nekiláttak az oltásnak. A tűzoltók a sűrű füst miatt légzőkészülékeket használva oltották a lángokat, illetve védték a még nem égő anyagokat. Emellett sérültek után kutatva átvizsgálták a hangárt, majd egy vonórúd segítségével kivontattak egy katonai tehergépjárművet.

A tüzet végül sikerült eloltani, a sebesülteket ellátni, így a jelentős anyagi kár bekövetkezését is megakadályozták. 

1595970666
A tűz megfékezése mellett a másik fontos feladat a „sérültek" ellátása volt

Fotó: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred