Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A V4 Tervezői Csoport ülése Budapesten

Szöveg: HM Védelempolitikai Főosztály |  2018. április 26. 16:41

Az elmúlt időszak magas szintű üléseit követően április 25-én a V4 Tervezői Csoport megbeszélésével folytatódott a magyar V4-elnökségi program végrehajtása.

1599185906
A főosztályvezetői szintű testület legfontosabb feladata, hogy koordinálja a visegrádi országok katonai képességfejlesztési törekvéseit, a V4-es körű nemzeti és NATO-képességcélok harmonizációjával beazonosítsa azon területeket, ahol lehetőség nyílik közös fejlesztésre, esetleg közös beszerzésre. A HM Védelempolitikai Főosztály által szervezett rendezvényen a cseh, lengyel és szlovák védelmi minisztériumok stratégiai tervezéséért felelős vezetői és szakértői vettek részt. A magyar delegáció vezetője Domján László vezérőrnagy, a HM Védelempolitikai Főosztály főosztályvezetője volt.

A megbeszélések során a résztvevők áttekintették az előző ülésük óta elért eredményeket, valamint megbeszélést folytattak az EU és NATO keretében folyó főbb aktuális képességfejlesztési kérdésekről. Ennek keretében véglegesítették a NATO számára felajánlható, közösen működtetett logisztikai támogató parancsnokság létrehozásával kapcsolatos megállapodás tervezetét, melynek hivatalos aláírására a tervek szerint a következő NATO védelmi miniszteri ülés margóján kerülhet sor.

1599185906
A résztvevők áttekintették a V4-ek képességfejlesztési együttműködésének lehetséges jövőbeli területeit tartalmazó mátrixot is. A dokumentum lehetőséget ad a négy ország stratégiai tervező, haderőtervező és haderőfejlesztési szakemberei számára, hogy a megosztott információk alapján a lehető legkorábban beazonosíthassák a potenciális együttműködési területeket, ezáltal is növelve a visegrádi országok közötti kooperációt.

Mindemellett a négy ország képviselői áttekintették az EU Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) kapcsán jelenleg Brüsszelben folyó koncepciófejlesztéssel kapcsolatos közös álláspont részleteit, továbbá a júliusi NATO-csúcsra történő felkészülés jegyében egyeztettek a NATO vezetési rendszere átalakításának aktuális kérdéseiről.