Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi igazgatás napja

Szöveg: Révész Béla |  2018. június 27. 14:08

„A honvédelem túlmutat a szoros értelemben vett katonai erőkön” – mondta dr. Balogh András, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a védelmi igazgatás napja alkalmából június 27-én, szerdán, Budapesten.

1599189713
Ünnepi állománygyűlést tartott fegyvernemi napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály (HM VIF) a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban. A megjelenteket dr. Keszely László ezredes, a HM VIF megbízott főosztályvezetője köszöntötte, majd dr. Balogh András mondott beszédet.

A Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára rámutatott: egy kívülálló számára talán furcsának tűnik egy közigazgatási jellegű feladatrendszert ellátó szervezetet emlegetni a fegyvernemek napja közt, ám ez is azt a tényt hangsúlyozza, hogy a védelmi igazgatás rendszere az ország honvédelmének egyik nagyon fontos pillérét alkotja.

1599189713
„A honvédelem – mint komplex rendszer – korábban is túlmutatott a szoros értelemben vett katonai erőkön. Napjainkban a hibrid hadviselés még hangsúlyosabbá tette a nem katonai eszközöket és képességeket, hiszen a koordinációt a válságkezelés egyes ágazatai, beavatkozó erői és más szereplői között egyedül a védelmi igazgatás rendszere képes hatékonyan megvalósítani" – mondta a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy mindemellett a katonai erő továbbra is az ország területi épsége és szuverenitása megőrzésének alapvető eszköze, éppen ezért a tárca elkötelezte magát a Magyar Honvédség intenzív fejlesztése mellett, amely a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal valósul meg.

Balogh András elmondta: az ország biztonságának garantálása mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az Európai Unió és a NATO szövetségi rendszereiből adódó feladatokra is, s külön kiemelte az összkormányzati együttműködést igénylő nemzeti ellenálló képesség és a hozzá kapcsolódó civil felkészültség kérdését is.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával, majd a Honvéd Férfikar műsorával zárult.

1599189713
Fotó: Füzes Judith