Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A végéhez közeledik a szerződéses alapkiképzés

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. augusztus 3. 14:28

Alkalmas minősítéssel lehet valaki a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses, vagy önkéntes tartalékos tagja: ehhez hozzátartozik a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság is. A minősítés azonban önmagában nem elég, a szerződéses legénységi állományú katonáknak, illetve a pályakezdő tiszteknek és altiszteknek a tízhetes egységes alapkiképzést is teljesíteniük kell az MH Altiszti Akadémián, hogy megkezdhessék szolgálatukat.

1596017477

Kíváncsiak voltunk, hogyan zajlik a július elején bevonultak alapkiképzése, ezért a napokban meglátogattuk a honvédeket és kiképzőiket az izbégi lőtéren. Nyiscsák István zászlós elmondta: a honvédek az elmúlt hetek alatt leginkább elméleti ismeretanyagot kaptak, azonban a napokban már a  gyakorlati képzésé volt a főszerep. Az egyik legösszetettebb feladat a lőgyakorlatok teljesítése: a katonák először megismerkedtek a fegyverek működésével, részeivel, kezelésével, illetve megtanulták szét- és összeszerelni azokat. Ezt követte a vaklőszeres, majd pedig az éles végrehajtás.

Hét foglalkozási helyet alakítottak ki a honvédeknek: először mindenhol elméletben kellett számot adniuk tudásukról, majd ezután következhetett a gyakorlati végrehajtás. Kiképzőik minden egyes gyakorlati elemnél értékelték a katonákat.

Két pályán a gépkarabélyok belövése, illetve gépkarabély-lövészet zajlott fegyvermester segítségével. Ezen kívül volt pisztoly szakalap lőgyakorlatot előkészítő foglalkozás, pisztoly-éleslövészet, a háttérben pedig a tárazás, a célfelderítés zajlott, valamint kézigránát-anyagismeret, kézigránátdobás és célzás gyakorlása.

1596017478

Bencsik Mónika honvéd Kecskeméten lakik, emellett pedig 8 hónapig önkéntes műveleti tartalékos hadnagyként teljesített tényleges szolgálatot az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon, mint beosztott kommunikációs tiszt. Most ő is egy a kiképzendők közül, hiszen jelentkezett szerződéses katonának, így neki is részt kell vennie az alapkiképzésen.  Őt kérdeztük élményeiről, tapasztalatairól. 

Hogy érzed magad, milyen a szakaszotok?

Nagyon jó szakaszunk van, a csapatszellem visz minket előre, segítjük egymást. 

1596017478

Milyen feladatokat hajtottatok ma végre?

Gépkarabély- és pisztolylövészet, távolság méréssel és célzás gyakorlattal.

Hogy érzed, melyik feladat megy jobban, melyik feladatot érzed inkább magadénak?

Nem vagyok túlzottan jó lövő, elméletben sokkal jobban tudom ezeket a dolgokat, bármit megtanulok. A gyakorlati kivitelezésen még dolgoznom kell, de hát erre van ez a majdnem három hónap, hogy lehessen gyakorolni. Talán a legnehezebbnek a gépkarabély-lövészetet mondanám, hiszen nem könnyű megtartani a fegyvert, de úgy gondolom, lehetetlent nem kérnek tőlünk a kiképzők. Délután azimutmenet lesz, egyfajta tájékozódási feladat: nekem ez közelebb áll a szívemhez, ezt várom a leginkább a mai napon.

1596017478

Mi az, ami számodra a legnehezebb volt eddig a kiképzés során?

Az akadálypálya, mert kimondottan félek rajta, tériszonyom van, és az egyensúlyérzékem sem annyira jó a magasban. Volt, hogy úgy gondoltam: elég volt, nincs benne több! De aztán mégis mentem és csináltam tovább a csapatért. Nagy kihívás volt, de sikerült leküzdenem a félelmemet, és a végén megcsináltam − amihez persze kellett a csapatunk ereje is.

Az elkövetkező hetekben további lőgyakorlatok, tájékozódási és erőnléti feladatok várnak Bencsik Mónikára és társaira. A kiképzés pedig sikeres elméleti és gyakorlati vizsgával, végül katonai eskütétellel zárul.

1596017478

Fotó: a szerző felvételei