Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérges gázt vetettek be egy szíriai falu ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 3. 13:22

Egy jelzés nélküli helikopter mérges gázzal töltött konténereket dobott le augusztus 2-ára, keddre virradóra az északnyugat-szíriai Idlib tartomány Szarakib nevű településére, amelynek közelében az előző nap lelőttek egy orosz katonai szállító helikoptert – állította a felkelők kezén lévő terülten működő egyik mentőszolgálat.

A szíriai polgári védelem egyik szóvivője szerint a lázadók kezén lévő tartományban harminchárom ember, többségükben nők és gyermekek szenvedtek egészségkárosodást a szarakibi gáztámadástól. A csoport, amely kutatást-mentést végző önkéntesek összefogásaként azonosítja magát, közzétett a YouTube videómegosztó oldalon egy felvételt, amelyen nyilvánvalóan légzési nehézségekkel küszködő embereknek oxigénmaszkokat nyújtottak át polgári védelmi egyenruhások.

A mentőszolgálat szerint az alkalmazott vegyszer klórgáz lehet, de biztosan nem tudták megállapítani.

„Mérges gázt tartalmazó, közepes méretű hordókat dobtak le. A szíriai polgári védelem nem tudta meghatározni, hogy milyen típusú gázt vetettek be" – közölte a szóvivő.

Abdel-Aziz Baríh, a településen dolgozó egyik orvos ugyanakkor a BBC-nek elmondta: keddre virradóan két klórgázzal töltött tartályt dobtak le. „Tudjuk, hogy klórgázról van szó, mert korábban már volt ilyen támadás, így ismerjük szagát és tüneteit. […] Huszonnyolc megerősített mérgezéses esetünk van, javarészben nők és gyerekek" – említette.

Sem a damaszkuszi kormány, sem orosz szövetségesei egyelőre nem kommentálták az eseményeket.

A szóvivő szerint ez már a második eset, hogy Szarakib város ellen mérgesgáz-támadást intéztek, Idlib-szerte pedig a szíriai konfliktus kitörése óta kilenc – feltételezhetően klórgázzal kapcsolatos – incidensről tudnak.

A szíriai polgárháborúban szemben álló felek az eddig történt vegyifegyver-támadásokért kölcsönösen egymást tartják felelősnek, illetve tagadták, hogy saját maguk használnának ilyen jellegű fegyvereket.

Hétfőn Szarakib környékén lelőttek egy Mi–8 típusú orosz katonai helikopter, amelynek mind az öt utasa életét vesztette. Moszkvai értesülések szerint a helikopter humanitárius segélyt szállított a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóba.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában tudatosan bedobott álhírnek minősítette azt az információt, amely szerint mérges gázt vetettek be az orosz helikopter lelövésének környékén. Kijelentette: nehéz ismeretlen forrásból származó közlésekre reagálni. Azt tanácsolta az újságíróknak, hogy a Szíriában folytatott hadműveletek részleteivel kapcsolatban forduljanak a szaktárcákhoz.

Peszkov szerint nem a Kreml illetékes annak a kérdésnek a megválaszolásában sem, hogy a helikopter elvesztése után az orosz légierő felújítja-e a lázadó fegyveresekre mért csapásokat. A szóvivő nem kívánta kommentálni John Kerry amerikai és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszternek arra vonatkozó kijelentéseit, amelyek miszerint Moszkvának és Damaszkusznak fel kellene hagynia a támadó műveletekkel Szíriában.