Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogatóparancsot adtak ki egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 3. 15:34

Elfogatóparancsot adtak ki a török hatóságok egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja, köztük orvosok ellen – közölte augusztus 2-án, kedden az NTV televízió.

A híradás szerint a rendőrség dél körül kezdett razziát a legnagyobb fővárosi katonai kórházban körözött személyek után kutatva. A letartóztatások feltehetően összefüggésben vannak a két héttel ezelőtti elvetélt katonai puccskísérlettel.

98 kórházi alkalmazott ellen adtak ki elfogató parancsot, köztük több katonai orvos is van – mondta a névtelenséget kérő török forrás az NTV csatornának.

A kórház személyzetét azzal gyanúsítja a kormány, hogy Fethullah Gülen szimpatizánsainak belépési engedélyt adott a hadseregbe, és orvosi jelentésekkel támasztotta alá fizikai alkalmasságukat, ezzel felgyorsítva előrehaladásukat a katonai pályán – állította a török forrás.

„Ez a kórház kulcsfontosságú, mert itt végzik az egészségügyi szűréseket és állapítják meg a katonai szolgálatra való alkalmasságot

– tette hozzá az idézett forrás. – Bizonyos információk azt sugallják, hogy Gülen szimpatizánsai beszivárogtak ebbe az intézménybe azzal a céllal, hogy lelassítsák a riválisaik katonai előremenetelét, illetve elősegítsék saját társaik gyorsabb előrehaladását a katonai ranglétrán."

Az egészségügyi szektor eddig az esetig védettnek tűnt a politikai tisztogatásoktól, ám egy friss rendelet áthelyezte a katonai kórházak felügyeletét az egészségügyi minisztérium alá.

Közben Binali Yildirim miniszterelnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti képviselői előtt felszólalva bejelentette, hogy a hadsereg átalakítása keretében az állam ellenőrzése alá kerülnek a katonai vezérkarhoz tartozó üzemek és hajógyárak. Yildirim szerint az átalakítás nem fogja meggyengíteni a hadsereget.