Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélos Akarat-2013: stratégiai törzsvezetési gyakorlás

Szöveg: Tóth Barnabás őrnagy |  2013. április 14. 16:38

A Honvéd Vezérkar csoportfőnökségei, − kiegészülve a HVK-közvetlen szervek, szervezetek delegáltjaival − mint a Magyar Honvédség stratégiai vezetési szintjének törzselemei, az Alaptörvényben és a honvédelmi törvényben meghatározottak szerint felkészültek és kijelölt erőikkel folyamatosan készen állnak a különleges jogrend időszakában megalakítandó vezetési elemek működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására.

1595952368

A katonai stratégiai vezetési elemek feladatrendszerének, tervezési eljárásainak
megismerése, gyakoroltatása érdekében „Acélos Akarat 2013 I."  névvel részleges parancsnoki és törzsvezetési gyakorlást
rendeztek április 2−5. között.

A rendezvényt Csombók János ezredes, a HVK megbízott hadműveleti csoportfőnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az elkövetkező időszakban különös hangsúlyt kell fektetni
a törzsgyakorlások és -gyakorlatok végrehajtására, mivel a megújult doktrinális háttér miatt szükséges az új szakmai terminológia meghonosítása és a tervezési eljárások elsajátítása.

A törzsgyakorlást a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség szaktisztjei vezették,
együttműködésben a HVK Felderítő Csoportfőnökség és az MH Hadkiegészítő és Központi
Nyilvántartó Parancsnokság szakembereivel. A gyakorlás az MH törzsszolgálati szakutasításában meghatározott, NATO-elveken alapuló művelettervezési eljárások
oktatására, gyakoroltatására irányult, és az MH műveleti vezetési rendszerének
stratégiai vezetési szintjére beosztott aktív és önkéntes műveleti tartalékos katonák  felkészítését célozta meg. 

1595952368

A
foglalkozás során a gyakorlók értékelték a kialakított fiktív helyzetet és kidolgozták a Honvéd Vezérkar főnök stratégiai helyzetértékelését. A törzsgyakorláson kidolgozott dokumentumok jelentik majd az „Alapos Bázis−2013"  elnevezésű, a Magyar Honvédség vezetési szintjeinek teljes spektrumát magába foglaló rendszergyakorlat kiinduló okmányait.

A rendezvénysorozat következő kiképzési eseményét szeptember elején rendezik meg „Acélos Akarat−2013 II." névvel. E részleges parancsnoki és törzsvezetési gyakorlás során a stratégiai műveleti elgondolás kidolgozása lesz a feladat.