Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventi gyertyagyújtások országszerte

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. december 4. 11:36

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több alakulatánál is meggyújtották az első adventi gyertyát. Alábbi összeállításunkban a katonai szervezetek kommunikációs tisztjeitől kapott tudósításokat olvashatják. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis Mátyásföldi telephelyén a hagyományokat tartva, advent első vasárnapját követően került sor az adventi gyertyagyújtásra.

Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész beszédében a tőle már megszokott gondolatszilánkjaiban, az adventi várakozás időszakát a korcsolyázáshoz hasonlította. Meglátása szerint, az adventi lelki készülethez három tulajdonsággal kell felvértezni magunkat: „Először is a bátorsággal, mert bátorság kell ahhoz, hogy istenes dolgokkal, az ünnep lényegével akarjunk foglalkozni. Merjük elszakadni a hétköznapi megszokott, középszerű, ámde biztosnak tűnő régi önmagunktól. Olyan ez, mint amikor elszakadunk a földtől, a mindennap megszokott járásunktól és két élezett pengén a kezdeti bizonytalanság után magabiztosan, szabályosan korcsolyázunk. Mindezt derűvel, játékos jókedvvel tegyük, mert hát ki az, aki a jégpályára szomorkodni megy!? Az ünnepi készülethez sem kell más, mint a korcsolyázáshoz, bátorság, vállalkozókedv és derű."

1596042035

Szöveg és fotó: Nagy Annamária főhadnagy

* * *


MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

December 1-jén, pénteken meggyújtották az első gyertyát az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred adventi koszorúján. A rendezvényen elhangzott: adventkor fontos, hogy ünnepi örömbe öltöztessük a lelkünket, és úgy készüljünk a karácsonyra.

1596042035


Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Révész Csaba


* * *



MH Altiszti Akadémia

A szentendrei alakulat imatermében Horváth Kornél hadnagy, római katolikus tábori lelkész köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a várakozásról, a megújulásról szólt.

1596042036

„Advent ideje a világ zajától a csendes várakozás, a csend, a magunkba nézés ideje, ami a lélek békéjét adja. Ilyenkor a hosszú éjszakák és a rövid nappalok lehetőséget adnak az elmélkedésre. Lelkünk megnyugszik.
A mi világunkban sokan vannak ilyenkor, akik nem készítenek koszorút, nem gyújtanak gyertyát, nem öltöztetik ünneplőbe szívüket. Életünk tele van anyagiassággal, irigységgel, haraggal. A szívünk pedig keserűséggel és magányossággal.
Ügyeljünk arra, tegyünk érte, hogy a mi adventünk ne essen áldozatul a vásári forgatagnak. Tudjuk megélni a várakozást, az ünnep igazi értékét" – mondta beszédében Kornél atya.

Az idei adventi koszorú első gyertyáját Kalapos Ferenc elsőéves honvéd altisztjelölt gyújtotta meg.

1596042036

Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy

* * *

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

Elérkezett az advent, a várakozás időszaka. Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ adventi koszorúján Oláh Emil alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész gondolatai után gyújtották meg az első gyertyát.

1596042036

A gondolat vezérfonalát Wass Albert elgondolkodtató, szívet melengető Karácsonyi meséje adta, melyben, Noé idejében az Úristen elküldi a Világosság angyalát, hogy gyertyát gyújtson azoknak szívében, akikben a jóság „csöpp kis nyomát" is megtalálja. „Én úgy gondolom, hogy ha megnézzük, mi is a jelentősége ma, 2017-ben, mit tanulhatunk ebből, mit vihetünk magunkkal, azt látjuk, hogy nem változott bennünk semmi. Lehet, hogy technikailag sok mindent elértünk, de az ember belül ugyanolyan ragadozó, mint régen volt. Az, hogy jön az ősz, sötétség van, fagy van, minket arra kell késztessen, hogy átgondoljuk az életünket, egy kicsit belegondoljunk, hogy lehet jobbá tenni. Ha gyújtunk egy fényt most itt, képletesen, és gyúl egy a szívünkben, a jövőnk csak így maradhat meg; a magunk és a gyermekeink jövője is" – fogalmazta meg az adventi útravalót az alezredes.

Az ünnepváró gondolatok után az adventi koszorún az első gyertyát Pauer Anna központvezető-helyettes gyújtotta meg.

1596042036


Szöveg és fotó: Singer Éva hadnagy