Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán-hét Kaposváron

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. március 18. 9:17

Kis túlzással Kaposvárra költözött a március 17-ével kezdődő héten Afganisztán – legalábbis annak kultúrája, vallása és használati tárgyai. A város fiataljai kiállítás és előadássorozat keretében nyerhettek bepillantást annak az országnak a sajátosságaiba, ahol magyar katonák, a NATO égisze alatt, több éve teljesítenek szolgálatot.

Középiskolás korban bizony elég nehéz elképzelni, milyen lehet a világ egyik legszegényebb országában, Afganisztánban a mindennapi élet. Mit is ír elő kötelezően az iszlám vallás híveinek, és hogyan kell viselkedniük az ott szolgáló katonáknak.

1595968819
Érdeklődő diákok a kiállított afgán sátorban

Az Együd Árpád Kulturális Központ aulájában március 17-től március 21-ig látható az a kiállítás, amelyet Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ hathatós segítségével az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred kommunikációs, protokoll- és komendánsrészlege rendezett be.

A rövid előadással egybekötött megnyitón hatvan középiskolás kapott ízelítőt Afganisztán színes − és a keresztény kultúrától annyira különböző − világából.

1595968819
A magyar katonáknak már meglehetősen ismerős ez a térkép – a középiskolásoknak kevésbé

Bán Nikolett hadnagy, Pávlicz Gyula zászlós és Deák László törzsőrmester többek között elmondták azt, hogy miért kell szinte kötelezően szakállat növeszteniük az afgán misszióba készülő katonáknak, miért nem szabad (sőt, inkább kifejezetten tilos) dicsérő jelzőkkel illetniük helyi vendéglátójuk egyes berendezési tárgyait, és hogy milyen körülmények között élnek ott a nők és a férfiak.

A kiállítással párhuzamosan a „boconádis" katonák egész héten tanóra keretében előadásokat tartanak a kaposvári középiskolában Afganisztánról.

1595968819
Az afganisztáni iskolákban nincsenek padok. A tanulók ebben a testhelyzetben hallgatják végig az órákat…

„Közelebb szerettük volna hozni a mai fiatalokhoz a magyar katonák missziós tevékenységét, ugyanakkor pedig igen tanulságos kontraszt lehet számukra, hogy saját mindennapi életük és nehézségeik milyen mércével méretnének abban a távoli kultúrában" – világította meg az Afganisztán-hét célját Bán Nikolett hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje, aki hozzátette: az iskolák nagyon nyitottak voltak az ezred felajánlására.

Fotó: a szerző felvételei