Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni misszióba indulnak

Szöveg: MH 86. SZHB |  2016. május 15. 12:02

Hamarosan megkezdik munkájukat Kabulban azok a hajózók és repülő-műszakiak, akik egyéni beosztásaikban az afgán helikoptervezetők és műszakiak mentorálását végzik a következő hónapokban.

1596013534

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison május 12-én, csütörtökön megrendezett búcsúztató ünnepségen Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke szólt a kiutazókhoz, akik közül többen már teljesítettek szolgálatot Afganisztánban a Légi Tanácsadó Csoport különböző váltásaiban. E tanácsadó csoport a nyugat-afganisztáni Herat tartományban található Shindand repülőtéren szolgált. Első váltása 2011. augusztus végén kezdte meg tevékenységét. A század Mi–17 szállítóhelikopter-részlegében magyar, amerikai és olasz katonák dolgoztak együtt. Feladatuk az afgán kezdő, haladó, valamint oktatói helikoptervezető-állomány felkészítése és kiképzése volt, abból a célból, hogy az önálló Afgán Nemzeti Hadsereg képes legyen saját erőforrásainak felhasználásával a stabilitás és a béke megőrzésére, megszilárdítására az országban.

A feladatrendszer lezárását követően a Resolute Support Mission kezdte meg működését, mely a kilenc Légi Tanácsadó Csoport által elindított és elismert munkát folytatja a kiutazó 6 katona egyéni beosztásain keresztül.

1596013535

Szűcs ezredes beszédében elmondta: az elmúlt évek tapasztalata azt bizonyítja, hogy szükség van a mentorok munkájára. A magyar kontingens tagjai mind a hazai elöljáróik, mind a nemzetközi katonai vezetők maximális megbecsülését élvezik, hiszen kiváló szakmai színvonalon látják el feladataikat. Tisztában vannak azzal, hogy milyen célból és milyen műveleti területre mennek, valamint azzal is, hogy nehéz feladat előtt állnak. Rendelkeznek azokkal a szükséges gyakorlati és elméleti ismeretekkel, melyekkel bátran nekivághatnak küldetésüknek. Kitért arra: a magyar katonák már eddig is bebizonyították, hogy tudásban, felkészültségben, a feladat-végrehajtás minőségében bármikor felveszik a versenyt más nemzetbeli bajtársaikkal. Arra kérte a kiutazókat, adják jól látható példáját a fegyverbaráti együttműködésnek, és követhető mintát az itthon maradóknak. Vívjanak ki munkájukkal nemzetközi környezetben tekintélyt és tiszteletet országunknak, szerezzenek megbecsülést a Magyar Honvédségnek.

Az ünnepség végén Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka köszönt el a kiutazóktól. 

1596013535

Fotó: Juhász Mariann zászlós