Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Afrika-nap” a rakétaezrednél

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2018. szeptember 17. 15:38

Afrika iránt érdeklődő, a fekete kontinensen már járt, illetve oda készülő fiatal felnőttek látogattak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez egy szakmai napra szeptember 14-én, pénteken. A Lakitelek Népfőiskola Afrika Kollégium hallgatóinak afrikai missziókban szolgált főtisztek tartottak élménybeszámolóval tarkított előadást a győri laktanyában.

1599193035
A szakmai napra érkező vendégeket Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta a győri laktanyában. A program indításaként a laktanyát bemutató előadásában ismertette az ezred rendeltetését, feladatrendszerét, beszámolt a missziós szerepvállalásokról, az elért rakéta-éleslövészeti eredményekről, valamint a közelmúlt és a jövő kihívásairól. Az elméleti tájékoztatót követően egy „laktanyakör" során a kollégium hallgatói a gyakorlatban is megtekintették a katonai objektumot.

A délelőtti Afrika-előadás Atkári Győző alezredes nevéhez fűződik. Az egykor Győrben szolgált, jelenleg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiképzési főnökség főnök-helyettese egy évet töltött Maliban, az Európai Unió Kiképzési Missziójának (EUTM) összekötő tisztjeként. A 2018 márciusáig tartó külszolgálat során az alezredes feladata az EUTM és az ENSZ Békefenntartó Parancsnokság (MINUSMA) közötti együttműködés biztosítása volt. Atkári alezredes a rengeteg életképpel, videóval színesített előadásában személyes élményeit, tapasztalatait, valamint Bamako és a térség legfőbb jellemzőit osztotta meg a hallgatósággal.

1599193035

A délutáni programot Ferenczi Zsolt alezredes nyitotta, aki képzeletben Nyugat-Szaharába repítette a vendégeket. Az ezred logisztikai zászlóaljának parancsnoka, kétszer is (2011-12, 2016-17) szolgált egy-egy évet az ENSZ Nyugat-szaharai missziójában (MINURSO). Nemzetközi katonai megfigyelőként az alezredes és kollégáinak feladata volt a kialakult tűzszünet ellenőrzése, valamint az ENSZ-jelenlét demonstrálása. Ferenczi alezredes beszámolójában részletesen ismertette az ország történetét, a misszió kialakulását és felvázolta a MINURSO jelenkori küldetését. Az előadásokat követően, a laktanyát elhagyva, az ország különböző pontjairól érkezett hallgatók a győri Városházával is megismerkedtek.

A szakmai program, az idegenvezetői kísérettel támogatott látogatáson, a Városháza tornyából eléjük táruló győri látképpel zárult.

1599193035

A Lakitelek Népfőiskola 2017. március végén indította el a két éves Afrika Kollégium szakmai képzést. A kollégium célja a magyar kormány Déli Nyitás stratégiájának részét képező Afrika-politika bemutatása a résztvevők számára, beleértve a stratégia célkitűzéseit és eszközrendszerét, a külgazdasági megfontolásokat, valamint a legfontosabb célországok sajátosságainak megismertetését. A képzés során a kollégium tagjai olyan ismeretanyagra tehetnek szert, amely az Afrika-tanulmányok egyetemi akkreditációjának hiányában egyedülállónak számít Magyarországon: a cél egy olyan átfogó gyakorlati és elméleti szaktudás átadása, amely alapot teremthet az érintett térséggel kapcsolatos későbbi tudományos és gyakorlati munka folytatásához.

A kollégium célcsoportja alapvetően olyan 35 év alatti egyetemisták, illetve fiatal felnőttek, akik tanulmányaik, munkájuk vagy egyéb szakmai tevékenységük kapcsán érdeklődnek Afrika szubszaharai régiója iránt, illetve akik a későbbiekben szeretnének behatóbban is foglalkozni a déli kontinenssel.

1599193036

Fotó: a szerző felvételei