Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikai missziók hete Szolnokon

Szöveg: Bába Melinda |  2016. május 6. 17:36

Afrikáról szólt április utolsó hete az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). Egyszerre öt, a kontinensen zajló misszióra való felkészítést rendeztek a szolnoki alakulatnál.

A felkészülők fele az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Missziójának (MINURSO) váltóállománya alkotta. A missziós célfelkészítés feltétele az ENSZ által akkreditált Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam elvégzése volt. Ezt a végzettséget az MH BTKK szervezésében évente két alkalommal megtartott tanfolyamok során is megszerezhetik a misszióba pályázók.

1596012988

Magyarország aktívan részt vesz az Európai Unió válságkezelő műveleteiben is, többek között az Európai Unió szomáliai kiképző műveletében (EUTM Szomália). A 2010-ben indult misszió katonai alap- és vezetőképzést, szakképzést, továbbá tanácsadást nyújt a szomáliai kezelésben lévő katonai kiképzési rendszerre vonatkozóan.

Az Európai Unió következő küldetése a Maliban működő Kiképző Misszió (EUTM Mali), amelynek váltóállománya, illetve mesterlövész-kiképző beosztásba készülő katonái ugyancsak részt vettek a felkészítésen. A misszió 2013-ban indult, a magyar szerepvállalás is ekkor kezdődött. A magyar katonák a mali kormányerők kiképzésében vesznek részt, jelenleg német, majd júniustól belga parancsnokság alatt. A csapat kis létszámú, de tevékenységük annál fontosabb. Az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, a vezető nemzetek parancsnokai elismeréssel nyilatkoztak a magyar katonák munkájáról.

1596012988

Három felkészülő képviselte az EUNAVFOR MED váltóállományát. A 2015-ben indult művelet célja az emberéletek megóvása és a humanitárius katasztrófa megelőzése, mivel a közelmúltban ugrásszerűen megnőtt a halálos áldozatok száma a Földközi-tengeren, miközben a menekültek Afrika felől Európába és az Európai Unió területére akarnak eljutni. Ennek eredményeként az Európai Tanács elfogadta egy olyan művelet koncepcióját, amely az embercsempészetet és emberkereskedelmet folytató hálózatok elleni fellépést célozza meg a Földközi-tenger déli és középső régiójában. A művelet tizennégy ország – köztük Magyarország – részvételével zajlik, a parancsnokság Rómában található, itt látják majd el szolgálatukat a magyar katonák is.

Egy katona különleges készenléti szolgálatot ad majd. Az Európai Tanács 2004 decemberében határozott egy új műveleti képesség létrehozásáról. Az EU Katonai Törzs azt a feladatot kapta, hogy álljon készen egy tervezésre és végrehajtásra képes közös szervezet létrehozására, amely közös polgári/katonai válaszműveletekre is képes. 2007. január 1-től az EU műveleti központ készen áll az aktiválásra, a tanács által meghatározott önálló műveletek végrehajtására. Az elrendelt műveletet egy olyan törzs készíti elő, amely a tagállamokból kijelölt személyek készenléti szolgálatából biztosítható.

1596012988

Az egyhetes kiképzés az állomány részére hadszíntér-specifikus és misszió-orientált célfelkészítést nyújtott. Olyan területeket érintettek, mint az adott régió katonaföldrajza, vagy a műveleti területen előforduló esetleges kockázatok és veszélyek kezelése. A felkészítési feladatok között szerepelt egészségügyi és pszichológiai tréning, valamint aknaismereti előadás is. Egy napot eltöltöttek a lőtéren is a jelöltek, végrehajtották az előírt békeműveleti lőgyakorlatokat, ami alapkövetelmény minden misszióba készülő katona részére a beosztáshoz rendszeresített fegyverzettel, pisztollyal és gépkarabéllyal.

Fotó: a szerző felvételei