Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik a fegyverek között szolgálják a békét

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 3. 19:15

A tábori lelkészi szolgálat olyan küldetés, amely valóban a szeretet parancsát, a nyugalmat, a békét és az Isten jelenlétét viszi el azokra a helyekre, ahol ezek gyakran a leginkább hiányoznak – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 3-án, Szombathelyen.

„Inter arma caritas, azaz fegyverek közt a szeretet" címmel nyílt kiállítás, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájában, Szombathelyen. A tárlat a tábori lelkészek békemissziós katonai szolgálatát mutatja be.

1595953544

Vargha Tamás megnyitójában kiemelte: a katonai lelkészi hivatás leginkább a külföldi missziókban teljesedik ki, hiszen „a sok esetben számos veszélyt jelentő szolgálat a legedzettebbeket is próbára teszi." Mint mondta: nem csak a szeretteiktől, a hazától való távollét, hanem az állandó készültség is „megpróbálja a lelket, a testet és a szellemet is."

A tárca parlamenti államtitkára hozzátette: éppen a fentiek miatt fontos, hogy a katonák a megfelelő fizikai kiképzés mellett a „lelki támogatást is megkapják".

„Gyakran a legmagabiztosabb, legnyugodtabb, leggyakorlatiasabb embernek is szüksége van olykor a csodára, a felsőbb erő vezető útmutatására, hiszen a csüggedés a hit csődje. Akik fegyverek között élik életüket, másoknál is erősebben keresik a belső békét" – fogalmazott.

1595953544

A kiállítás létrejöttéről és céljáról szólva Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke elmondta, hogy az ötlet Jagadics Péter nyugállományú alezredestől származott. Ő vetette fel ugyanis, hogy a már létező békemissziós kiállítás részeként jelenjen meg a tábori lelkészek munkája is.

„A kiállításnak nem titkolt célja, hogy a fiatalok lássák: a magyar katonák egészen az önfeláldozásig részesei a külszolgálatoknak" – mondta az általános helynök.

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök szerint sokan elfelejtik azt, hogy a külszolgálatot a tábori lelkész ugyanúgy teljesíti az állománnyal, mint a többi katona. Kifejtette, hogy távol a családtól, a gyakran ingerszegény környezetben a katonák egy-két hónap alatt könnyen felélhetik lelki tartalékaikat.

„A különféle médiumokban nem hallani arról, hogy a külszolgálatban eltöltött idő voltaképpen hiányzik majd a katona életéből. Nem ölelhette át szeretteit, nem űzhette a hobbiját, nem lehetett együtt a családjával… A kiállítás tárgyai a lelkész számára is nagyon fontosak: emlékeztetik később erre az időszakra. A külszolgálatban a lélek is másfelé keresi a békét" – szögezte le a tábori püspök.

1595953544

Bíró László, katolikus tábori püspök „történelmi eseménynek" nevezte a tábori lelkészek munkáját bemutató kiállítást. Elmondta, hogy a honvédség középpontjában is az ember áll, a tábori lelkész pedig segít abban, hogy „a katona ember maradjon".

„A tábori lelkészi szolgálat az emberi lélek védelme érdekében éledt újjá. A tábori lelkész élő jel, feladata a béke szolgálata a fegyverek között" – jelentette ki Bíró László.

A beszédeket követően az afganisztáni missziót három alkalommal is megjárt Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető katolikus tábori lelkész tartott képekkel illusztrált előadást a külszolgálat „lelki mindennapjairól."

1595953544


Fotó: a szerző felvételei