Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat repülőnap vadászgépek nélkül az Egyesült Államokban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. május 3. 19:44

Több tucat olyan repülőnapot töröltek az Egyesült Államokban, amelyek látogatók tízezreit vonzzák és többmillió dolláros bevételt hoznak a helyi vállalkozások számára, miután a hadsereg a szövetségi költségvetési csökkentések miatt leállította a katonai repülőgépek és bemutató kötelékek repüléseit.

Éveken keresztül a legnagyobb vonzerőt a két elit csapat, a Haditengerészet „Kék Angyalai" (Blue Angels) valamint a Légierő „Viharmadarai" (Thunderbirds), illetve az általuk bemutatott repülési program jelentette a légi show-kon. A hadsereg biztosította a rendezvényekre az F-16, F-18 és F-22 típusú vadászrepülőgépeket éppúgy, mint az „Arany Lovagok" (Golden Knights) néven ismert Hadsereg Ejtőernyős Csapat részvételét.

1595953545

Április elsejétől a csapatok mindegyike „földön marad" a spórolás jegyében, sőt drámaian csökkentették a statikus bemutatón résztvevők számát is. Ezek a csökkentések az Egyesült Államokban évente hozzávetőlegesen megrendezett 300 repülőnap közül több mint 200-at érintenek – mondta John Cudahy, a Nemzetközi Repülőnapok Tanácsának elnöke. Eddig mintegy 60 repülőnapot töröltek a naptárból és további lemondások várhatóak, mivel újabb költségvetési megszorításokra kerülhet sor. John Cudahy úgy jósolja, hogy a most lemondott repülőnapok 15-20 százaléka jövőre sem tér vissza, még akkor sem, ha a hadsereg újra részt vesz.

„A helyzet az, hogy vagy törölnek egy repülőnapot és kiszállnak az üzletből, vagy nem törlik ugyan, de a látogatottság visszaesése (így a bevétel kiesés) miatt kényszerülnek kivonulni az üzletből" – mondta Cudahy. A helyi vállalkozások is megsínylik a repülőnapok elmaradásának hatásait, hiszen azok fontos idegenforgalmi bevételt jelentettek mindenhol.

Több nagy, nemzeti légi bemutató ‑ Chicago, Milwaukee és az Oshkoshban tartandó Experimental Aircraft Association’s AirVenture ‑ képviselői úgy nyilatkoztak, hogy nem számítanak arra, hogy a hadsereg gépeinek távolmaradása nagymértékben kihatással lenne rendezvényeikre. A Chicago-i és Milwaukee-i bemutatókat a Michigan-tó partján tartják, ahol arra számítanak, hogy nagyszámú közönség fog összegyűlni, míg Oshkosh elsősorban a pilóták és repülésrajongók találkozója, amelyhez „csatlakoztatva" van egy repülőnap.

Más repülőnapok szervezői nem voltak ilyen derűlátóak és úgy vélték, drasztikusan csökkenni fog a látogatottság és ezért inkább törölték a rendezvényt.
A Kelet-Virginiában található Martinsburg repülőtér menedzsere és az ottani „Thunder Over the Blue Ridge" rendezvény egyik szervezője azt nyilatkozta, hogy 2010-ben, amikor a Thunderbirds is résztvevő volt, a kétnapos rendezvényt 88 ezer ember tekintette meg a helyszínen. „Az, ha a Thunderbirds vagy a Blue Angels jelen van, olyan mint a Super Bowl; amely egy közismert név", – mondta a szervező. Sugárhajtású bemutató kötelék nélkül jellemzően 15 ezerrel kevesebben látogatnak ki.

1595953545

A szervezőknek egy másik változással is szembe kellett nézniük, mivel az utóbbi években a repülőnapnak a Kelet-Virginiai Légi Nemzeti Gárda adott otthont. Most a Gárda közölte, hogy a költségek csökkentése miatt ennek sem tud eleget tenni, így a szervezők a repülőtér polgári oldalát kívánták igénybe venni – miközben a Thunderbirds lemondta a részvételt.

Darrick Lee őrnagy, a Thunderbirds szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a kötelék egy szezonban mintegy 9,75 millió dolláros költségvetéssel bír, most azonban az erőforrásokat az afganisztáni misszióra kell összpontosítani. A csapat tagjai olyan nyilvános megjelenéseknek tesznek eleget, amelyek minimális költségekkel, vagy még azzal sem járnak.

„Hogy jobban szeretnénk repülni? Természetesen" – mondta az őrnagy. „Azonban az embereket arra biztatjuk, menjenek el és érezzék jól magukat velünk vagy nélkülünk." Az Indianapolisi Repülőnapot a szervezők még februárban törölték, mivel a Blue Angels nem vesz részt a bemutatón. A kötelék távolmaradása 25-30 százalékos csökkenést eredményezett volna a kapuknál, és a támogatók sem „tülekedtek", éppen a Blue Angels lemondása miatt. A szervezőbizottság a jövő évben újra megpróbálja megrendezni a showt, amire valószínűleg több polgári repülőgépet hívnak meg.