Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. május 3. 20:36

A Magyar Honvédség professzionális, hozzáértő katonáinak munkáját méltatta kérdésre válaszolva Deborah A. Ashenhurst vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) parancsnoka.

1595953546

Hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Deborah A. Ashenhurst vezérőrnagy. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélését követően az Ohiói Nemzeti Gárda (ONG) parancsnoka elmondta: nagyon értékes kapcsolatnak tartja a Magyar Honvédség és az ONG együttműködését mind a közös munka és kiképzések, mind kulturális vonatkozások tekintetében. „Mindkét fél számára nagyon nagy tanulság például, miként tudunk együttműködni a katasztrófa-elhárítási, katasztrófavédelmi műveletekben, hiszen ebben a térségben több nemzet, több ország dolgozik közösen hasonló helyzetekben. Ugyanez az együttműködés az Egyesült Államokban több szövetségi állam vonatkozásában jelenik meg, így kölcsönösen nagyon sokat tudunk tanulni egymástól" – emelte ki a vezérőrnagy.

Deborah A. Ashenhurst az afganisztáni együttműködésről azt mondta: meglátása szerint nem lehetséges csupán egy mérföldkövet kiemelni a közös munka történetéből. „A legfontosabb az együttes szerepvállalás: az, hogy miként tudunk közösen kiképzésekben részt venni, különböző feladatok ellátására felkészülni, és megfelelően hatékonyan együttműködni nyomás alatt. Megtanultunk együttesen műveletet végrehajtani, és ez nagyon fontos", fogalmazott. Hozzátette: egyelőre nem tudni, mit tartogat a jövő Afganisztánban, a csapatkivonások után változó környezetben kell majd változó kihívásoknak eleget tenni.

A magyar katonákat illetően a vezérőrnagy leszögezte: a honvédség bizonyítékát adta professzionalizmusának, így leginkább a NATO-missziókban is megnyilvánult sikerekkel lehet jellemezni a hazai egyenruhásokat.

1595953546

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária