Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akikért a harang szólt

Szöveg: Révész Béla |  2016. november 4. 15:46

„A reményt, ami október 23-án belopta magát az emberek szívébe, felváltotta a rettenet, a félelem. Mint történelmünk során annyiszor, ismét ránk tört az idegen hatalom, hogy visszaállítsa a zsarnoki állam uralmát” − mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, az 1956-os Emlékbizottság tagja a Nemzeti Gyász Emléknapján, a rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájánál november 4-én, pénteken.

1596022559

Hatvan esztendővel ezelőtt, 1956. november 4-én kezdődött a szovjet invázió a magyar forradalom leverésére és a Nagy Imre-kormány megdöntésére. A forradalmárok a fővárosban újra az utcákra siettek, s néhány helyen még napokig tartották pozíciójukat, ám az elkeseredett küzdelem már kilátástalannak bizonyult.

November 4-ét egy kormányrendelet 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá. Ezen a napon félárbócra engedik a nemzeti lobogót, s az ország és a főváros különböző pontjain tartanak megemlékezéseket.

1596022560

A rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájánál koszorúzással emlékeztek az ’56-os szabadságharc mártírjaira és a megtorlás áldozataira. Az eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, az 1956-os Emlékbizottság tagja mondott beszédet.
„A világ bámulta a magyar ’56 csodáját. Ki gondolta, hogy az ifjúság, melyet 10 év óta a maga képére nevelt a hatalmi rendszer, ellenük fordul? Hogy a magyar munkásság példaadó engedelmessége vulkanikus lázadásban tör ki? Ám a dicső ügy bástyafokáról mélyre bukott a magyar: a túlerővel szemben reménytelenül – és segítség nélkül – harcolt a hideg árulás és a zsarnokság ellen" – mondta Vargha Tamás.

1596022560

„Ma már tudjuk, hogy az a 12 nap és mártírjaink helytállása alapjaiban rengette meg a szovjet hatalom és a kommunizmus megdönthetetlenségének hitét. Föltárta annak az ideológiai, hatalmi rendszernek a lélektanát, rejtelmeit és következményeit, amelynek az emberiség egy része, a magyarsággal együtt, évtizedeken át kiszolgáltatottja volt" – mondta a  miniszterhelyettes, aki Széchenyi István szavaival zárta beszédét: „Magyarnak, hazafinak lenni nehéz, de nem lehetetlen."

1596022560

Az eseményen a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, az 1956-os szervezetek és a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői, valamint a volt közjogi méltóságok is részt vettek. A múlt mártírjainak emlékművénél Magyarország kormányának nevében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a Legfelsőbb Bíróság képviseletében dr. Lomnici Zoltán volt elnök, a Honvéd Vezérkar nevében Mudra József alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nevében Péterfalvi Attila elnök, míg a Nemzeti Örökség Intézet képviseletében Radnainé dr. Fogarasi Katalin helyezte el az emlékezés koszorúit.

1596022560

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária