Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félidőben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 4. 15:37

Bosznia-Hercegovinában, az Európai Unió vezette EUFOR ALTHEA misszió törzsfőnökeként szolgál már közel fél éve Sáfár Albert dandártábornok, akit az elmúlt hónapok tapasztalatairól, munkaköréből adódó feladatairól kérdeztünk.

1596022559
Milyen feladatokkal jár az EUFOR törzsfőnöki beosztása?

Ez egy úgynevezett „kétsapkás" beosztás. Vagyis a törzsfőnöki mellett a parancsnokhelyettesi teendőket is el kell látnom abban az esetben, ha a misszió parancsnoka távol van vagy feladatot szab számomra; például azt, hogy képviseljem őt különböző rendezvényeken, konferenciákon. A két feladatrendszer összehangolása nagy kihívást jelent, de két kollégám, Chmelik Ernő és Vicai Zoltán alezredesek, valamint a törzsfőnöki irodán dolgozó két segítőm – Bencsik Ágnes és Hartmann László főtörzsőrmesterek – kiváló munkájának hála, eddig sikerrel vettük az akadályokat. A nemzetközi törzs vezetése sem egyszerű, de felkészült, nagy gyakorlattal rendelkező helyetteseimnek is köszönhetően a parancsnoki elvárásokat mindig sikerült teljesíteni.

Április 29. óta látja el az EUFOR törzsfőnöki beosztását. Milyen fontosabb események történtek ez idő alatt a misszióban?

Már az átadás–átvétel időszakában egy fontos erőpróbának lehettem részese. Ez az Opreh Level 1. elnevezésű törzsvezetési gyakorlat volt, amely az EUFOR törzsének összekovácsolását, valamint a különböző hadműveleti tervek hitelesítését szolgálta. Elődöm, Mihócza Zoltán dandártábornok a gyakorlat minden mozzanatába bevont és teljes mélységében megismertetett az EUFOR-misszió feladatrendszerével, de legfőképpen a törzs munkájával. Ez számomra óriási segítség volt. A gyakorlatot a tapasztalatok feldolgozása követte, amelyet a törzs már az én vezetésemmel hajtott végre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!