Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktuális védelmi kérdésekről tárgyaltak

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. december 18. 11:40

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi miniszter márciusban, Visegrádon döntött a V4-es Magas Szintű testület (V4 Senior Body) felállításáról. A V4-es védelmi együttműködés koordinálásáért felelős, államtitkári szintű testület december 15-ei, hétfői első ülésén Magyarországot Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára képviselte Pozsonyban.

1595984733

A résztvevők többek között megvitatták a visegrádi országok miniszterelnökei által júniusban és decemberben kiadott deklarációkból fakadó feladatokat, de érintették a NATO-val és az Európai Unióval kapcsolatos aktuális védelmi kérdéseket is.

Véleményt cseréltek a visegrádi védelmi együttműködésről szóló akcióterv első változatáról, a védelmi tervezési együttműködés további mélyítéséről, valamint tájékoztatást kaptak a szlovák elnökség alatt kidolgozandó V4-es Kiképzési és Gyakorlati Stratégia állásáról is.

1595984733

Szóba került a 2016-ra felállítandó V4-es EU Harccsoport, a V4-es katonai felsőoktatási intézmények közötti oktatási együttműködés, valamint a kommunikáció terén való együttműködés kérdése is.

A testület következő ülésére a jövő április végére tervezett védelmi miniszteri értekezletet megelőzően kerül majd sor.

1595984734

Fotó: HM Sajtóosztály