Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alaptanfolyammal kezdődött az ősz

Szöveg: MH BTKK |  2014. szeptember 1. 13:34

Missziós törzstiszti alaptanfolyam kezdődött augusztus 25-én Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK).

A tanfolyamra tizenöt alakulattól érkeztek résztvevők, olyan katonák, akiknek még nincsen nemzetközi missziós törzstiszti vagy altiszti tapasztalatuk. Ők az alaptanfolyamon megismerkednek az alapvető törzstiszti, altiszti feladatokkal és elsajátítják azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a tervezett külszolgálat eredményes végrehajtásához.

1595977878

Hogy mire is kell képesnek lenniük? Az alaptanfolyam egy komplex, széles spektrumot lefedő alapképzés, amelynek célja az Egyesített Balkáni Hadszíntér − tehát Bosznia-Hercegovina és Koszovó − egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állomány felkészítése.
A résztvevőknek képesnek kell lenniük arra, hogy a béketámogató műveletek parancsnokságain és a nemzetközi törzsekben ellássák beosztásukat. Mindezek mellett a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására, a két- és többoldalú nemzetközi egyezmények betartásának ellenőrzésére is alkalmasnak kell lenniük a tanfolyam elvégzése után. A tanfolyam ugyancsak felkészít az egyezményekben lefektetett szabályok megszegésének megfigyelésére és kivizsgálására, valamint a feltárt problémákban érdekelt felek közötti közvetítésre, tárgyalások megszervezésére, angol nyelvű eligazítások és előadások megtartására.

Hogy ezt megtehessék, a katonáknak ismerniük kell a nemzetközi hadijog érvényben lévő szabályait, el kell sajátítaniuk a saját harcképességük hadszíntéren való megóvását és fenntartását.
Az egyéni felkészülésnek ugyancsak része az egészségügyi kiképzés, az ön- és kölcsönös segítségnyújtás, valamint a lövések, a robbanások és a közlekedési balesetek által okozott sérülések ellátása a rendszeresített egyéni egészségügyi felszerelések használatával.

1595977879

Tisztában kell lenniük a műveleti területre jellemző járványügyi helyzettel és az éghajlati sajátosságokkal járó kockázatokkal is.

A kiképzés során pszichológiai felkészítést kapnak, amelyen megtanulják azokat a technikákat, amikkel a külszolgálat alatt jelentkező stresszhelyzeteket kezelni tudják.
A sikeresen elvégzett missziós törzstiszti alaptanfolyam egyfajta „belépő" az azt követő missziós törzstiszti célfelkészítésre, amit szeptember 8–12. között ugyancsak az MH BTKK-ban rendeznek meg.

1595977879