Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áldozatos munkával fenntartott képesség

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2014. november 3. 15:22

Megalakulásának tizennegyedik évfordulóját, egyben az alakulat napját ünnepelték október 31-én Székesfehérváron, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál.

1595981776

Az ünnepi állománygyűlés a himnusz eléneklése után az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnökének ünnepi beszédével kezdődött. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok kiemelte a vegyivédelmi szakma fennmaradásának szükségességét. Megemlítette, hogy a jövő a zászlóalj harccsoportoké, amiben természetesen szerep jut a vegyivédelemnek is. A jövő évtől a zászlóaljhoz betoborzott katonákat már nem Szentendrén, hanem a vegyivédelmi zászlóalj laktanyájában képzik majd ki, a vegyivédelem specifikus szakmaiságát viszont továbbra is őrzi az a „kemény mag", akik hosszú évek óta a zászlóaljnál dolgoznak.

1595981776

Az alakulat parancsnoka, Miklovich János alezredes szót ejtett a vegyi harc kialakulásának történetéről, majd a jogelőd szervezet feladatairól. Ismertetőjében megemlékezett a szervezetet érintő legfontosabb kérdésekről, valamint az alakulat megítélésében döntő fontosságú gyakorlatokról. „Büszkék lehetünk arra, hogy katonai szervezetünk áldozatos munkával fenntartott képessége biztosítja az ország megbízható védelmét, képzettségünk és felkészültségünk pedig más országok haderőihez viszonyítva is kiállja a próbát" – emelte ki a parancsnok.

1595981776

Nagyon fontos a technikai fejlesztés mellett a NATO képességek további erősítése és a meglévő képességek szélesítése. „Fontosnak tartom, hogy a vegyivédelmi szakemberek jelentős szerepet játszanak a Magyar Honvédség Katasztrófa-elhárítási rendszerében, és vele az ország, az állampolgárok biztonságának garantálásában" – hangsúlyozta az alezredes. „Igen fontos napjainkban az, hogy a társadalom tagjai lássák azt a munkát, amit a hadseregben végeznek. A vegyivédelemmel foglalkozó alegységek azok, amelyek a képességeik miatt – ha ritkán is – a közvélemény figyelmének középpontjába kerülhetnek. Ma már látható az, hogy a haza védelme alatt nem csak a szűk katonai feladatok végrehajtását kell érteni, hanem a katasztrófa-védelemben való aktív részvételt is."

1595981777

A beszédeket követően az elismerések átadása következett. Böröndi Gábor a Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyát adományozta Csóka Attila őrnagynak, de emléklapot kapott Bolváry Balázs főtörzsőrmester. Az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal ismerte el Németh Zsolt százados, emléklappal Németh László szakaszvezető munkáját. A zászlóalj parancsnoka a zászlóalj ezüstözött emlékérmét nyújtotta át Cseh Sándor főtörzsőrmesternek, Éva Lóránd törzsőrmesternek és Sarkadi-Nagy Bálint szakaszvezetőnek. Bronz emlékérmét adományozott Börcsök Gergely főtörzsőrmesternek. Emléklapot kaptak: Kiss Csaba főtörzsőrmester, Szegedi István szakaszvezető, Györe Róbert Maximilián őrvezető, Hibácskay Zsuzsanna őrvezető és Horváth János őrvezető.

1595981777

Fotó: a szerző felvételei