Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormánykatonákat öltek meg a Fülöp-szigeteki iszlamisták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 3. 15:53

Hat, járőröző kormánykatonát megöltek, egyet megsebesítettek november 2-án, vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén az Abu Sayyaf nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges iszlamista fegyveresek.

A hadsereg tájékoztatása szerint katonáik a Manilától 860 kilométerrel délre fekvő Basilan szigetén fekvő Sumisop város külterületén voltak őrjáratban, amikor az iszlamisták megtámadták őket.

Rolando Bautista ezredes elmondása szerint az összecsapás 45 percig tartott. A területre további csapatokat vezényeltek, hogy elfogják a támadókat.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a szélsőségeseknek voltak-e veszteségeik.

A múlt hónapban ugyanez a csoport a szomszédos Jolo szigetén szabadon engedett két német turistát, azután, hogy – értesülések szerint – busás váltságdíjat fizettek értük. A hetvenegy éves Stefan Okoneket és az ötvenes éveiben járó Henrike Dielent még áprilisban rabolták el jachtjukról, amikor Palawan sziget közelében hajóztak.

Radikális muzulmánok 1991-ben alakították meg Basilian szigetén az Abu Sayyaf nevű terrorcsoportot, amely zsarolással, emberrablással és terrormerényletekkel küzd egy független államért. Tagjai több tucat terrorcselekményt követtek el az utóbbi években a Fülöp-szigeteken.