Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amatőr régész – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 10. 11:22

Évek óta szántóföldeken és „csatákban” tölti szabadidejét Csiga János főtörzsőrmester. Amatőr hadszíntérkutatóként Kengyel község határát járva keresi a második világháború földből előbukkanó relikviáit, hagyományőrzőként pedig mint sorgyalogos szolgál a Habsburg császár seregében.

1596008465
A második világháború Szolnok környéki harcainak még fel nem tárt részleteit kutatja Csiga János főtörzsőrmester. Elsősorban azokat a tárgyi bizonyítékokat keresi, amelyek igazolják, hogy 1944 őszén magyar katonák is harcoltak a lakóhelye, Kengyel község határában.

– A faluban lakó idős emberek mesélték úgy öt évvel ezelőtt, hogy volt egy „kis verekedés" akkortájt itt a közelben. Ennél többet azonban nem tudtak (vagy talán még nem akartak) mondani nekem arról, hogy mit is láttak valójában. Elhatároztam, hogy utánajárok a történteknek, de sem a könyvtárban, sem pedig a szolnoki levéltárban nem találtam arra utaló dokumentumot, hogy 1944 októberében és novemberében a környéken zajló harcokban magyar katonák is részt vettek volna. Az egyik kengyeli barátommal ezért határoztuk el, hogy végére járunk a mendemondáknak. Kimentünk arra a területre, ahol az öregek emlékei szerint az a bizonyos „kis verekedés" volt, s marokszám szedtük össze a lőszerhüvelyeket. Csak le kellett hajolnunk értük, a föld felszínén hevertek. Később arra is rájöttünk, hogyan kerülhettek oda: szántás közben az eke fordította ki a tárgyakat. Ettől kezdve pedig madarak módjára mi is barázdáról barázdára követtük a határban dolgozó traktorokat.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én, pénteken megjelenő számában!)