Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kadétok jártak a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2014. június 21. 21:33

Az elmúlt héten az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) budapesti objektumában, valamint az 1. Katonai Igazgatási Központ toborzórészlegénél jártak a Cultural Understanding and Language Proficiency (CULP) program keretében Magyarországon tartózkodó amerikai kadétok és oktatók.

A külföldi vendégek a Magyar Honvédség különböző alakulatainál nyelvórákat tartanak, valamint katonai foglalkozásokon és kulturális programokon vesznek részt, többek között Veszprémben, Szentendrén, Hódmezővásárhelyen és Budapesten; június közepe óta magyar katonákhoz csatlakozva töltenek el három hetet hazánkban. A program fő célja a NATO szövetséges partnerek megismerése, kiképzési feladatok végrehajtása, nyelvoktatás, továbbá egymás kultúrájának megismerése és humanitárius segítségnyújtás.

1595974247

Kvanduk Tamás őrnagy, az MH HKNYP szekszárdi katonai igazgatási és érdekvédelmi irodájának vezetője előadásában elmondta: az amerikai kadétokkal közösen vesz részt különféle katonai foglalkozásokon, illetve változatos kulturális programokon. Héregi Erika őrnagy, a Központi Tartalékos Nyilvántartó Osztály vezetője beszélt az alakulat feladatrendszeréről, a Magyar Honvédség katonaállományának összetételéről, a katonai igazgatási feladatokról és az Önkéntes Tartalékos Rendszerről. A kadétok nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták Héregi őrnagy előadását, melyben az amerikai tartalékos rendszert hasonlította össze a magyarral, majd több kérdést is feltettek. Lipták József őrnagy, a békéscsabai irodavezető előadásában bepillantást engedett a honvédség toborzórendszerének működésébe, kitért a toborzás történetére és folyamatára. Gyura Lajos Attila zászlós, a veszprémi toborzó- és érdekvédelmi központ beosztott altisztje az egyik amerikai katona közreműködésével bemutatta, hogyan működik a gyakorlatban a toborzás.

Mind a magyar, mind a külföldi vendégek egyaránt jónak tartják, hogy a program lehetőséget ad egymás munkájának, feladatainak és kultúrájának megismerésére, továbbá a magyar katonáknak kiváló alkalom az angol nyelv gyakorlására.

1595974247

Fotó: Érsok Béla őrnagy

CímkékNATO