Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai minősítés a magyar katonai légügyi hatóság részére

Szöveg: HM Állami Légügyi Főosztály |  2020. március 3. 17:42

Brüsszelben, a NATO Légialkalmassági Tanácsadói Csoportjának február 26-27-i ülésén az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának képviselője, Kenneth P. Lawson légialkalmassági igazgató adta át a HM Állami Légügyi Főosztály vezetőjének, Simon Sándor alezredesnek a magyar katonai légügyi hatóságot elismerő tanúsítványt, a Certificate of Recognition-t.

A tavalyi NATO elfogadási eljárás elismeréseként a HM Állami Légügyi Főosztályt – mint katonai légügyi hatóságot – sikeresen minősítették a NATO Légialkalmassági Irányelvének megfelelően.

Ezen irányelv legfontosabb célkitűzése: ha egy tagállam katonai légügyi hatósága megfelel az előírásoknak, akkor annak szervezete által felügyelt katonai légijárművek, illetve az azok üzemeltetésével kapcsolatos felszerelések, intézmények is elfogadottnak tekintendők légialkalmassági szempontból.

A 2018 őszén indult eljárás kiváltó oka a NATO érdekeltségi körébe tartozó, MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó Boeing C-17 Globemaster III. típusú nehéz szállítórepülőgépek felügyelete volt.

Az Amerikai Egyesült Államok légialkalmassági képviselője, K. P. Lawson – aki a vizsgálatban is részt vett – tájékoztatta a védelmi minisztériumát az elért eredményről, amely alapjául szolgált egy, az USA-ban folyamatban lévő, hasonló katonai elfogadási eljárásnak.

Az elfogadási tanúsítványt az amerikai képviselő személyesen adta át a magyar félnek a NATO egyik februári ülésén.

1596076689