Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tampában tett látogatást a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2020. március 3. 17:12

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságán, valamint az amerikai Különleges Műveleti Parancsnokságon is látogatást tett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka március 2-án.

1596076687

„A Magyar Honvédség afganisztáni és iraki szerepvállalása, valamint ebben a két országban és további helyszíneken, amerikai alárendeltségben feladatot végrehajtó magyar katonák szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy az elöljáró parancsnokság vezető állományával személyesen egyeztethettem" – mondta Korom Ferenc altábornagy az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának tett látogatásáról, ahol a CENTCOM parancsnokával, Kenneth F. McKenzie vezérezredessel egyeztetett.

1596076687

Richard D. Clarke vezérezredes, az amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCOM) parancsnoka szintén fogadta a magyar katonai vezetőt. A Magyar Honvédség különleges műveleti képességének gyors fejlődése nagyrészt az Amerikai Egyesült Államoktól érkező eszközöknek, a Mobil Kiképző Csoportok mentorálásának, valamint a képzési és kiképzési lehetőségeknek tudható be. 2005 óta folyamatos szakmai kapcsolat áll fenn az amerikai haderő aktív, tartalékos, valamint a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Erők végrehajtó és vezető elemei között.

1596076688

„Szűkebb régiónkban nem található NATO vezetés-irányítási szervezet, miközben a kollektív védelmi vagy válságkezelési feladatok – kiemelten a megerősítő erők fogadása és más hátországi műveletek – szempontjából térségünk földrajzilag központi szerepet tölt be. E képességhiány megszüntetése céljából, regionális partnerek bevonásával egy többnemzeti hadosztály-parancsnokságot hozunk létre, továbbá – elemezve a jövő kihívásait – megkezdődött a regionális alapon szervezett Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság kialakítása" – nyilatkozta az altábornagy.

A Magyar Honvédség parancsnoka február 28-án érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, ahol elsőként az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnökével, John E. Hyten tábornokkal tárgyalt a Pentagonban. Az ötnapos látogatás kapcsán Korom Ferenc altábornagy hangsúlyozta, hogy lényeges és fontos mérföldkő ez a Magyar Honvédség életében, hiszen a magyar-amerikai katonai kapcsolatok mindig is meghatározóak voltak a magyar-amerikai együttműködések során.

1596076688