Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Angol nyelvű szakértékelői tanfolyamot indítottak

Szöveg: Boros Anita őrnagy |  2018. április 23. 11:51

Angol nyelvű, nemzetközi, atom-, biológia, vegyi, azaz ABV riasztási és értesítési szakértékelői tanfolyamot indítottak a közelmúltban az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központban (MH GAVIK) a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség irányításával. 

A fővárosban megtartott kéthetes tanfolyamon az MH GAVIK értékelő szakállománya mellett az MH Geoinformációs Szolgálat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, illetve az MH Egészségügyi Központ felkért előadói is hozzájárultak a magas színvonalú előadások megtartásához.

A nemzetközi ABV-védelmi képzés és felkészítés erősítése érdekében, a legújabb NATO-irányelveknek megfelelő ABV-értékelési eljárásokkal ismerkedett meg három NATO-tagország, Belgium, Csehország és Spanyolország öt résztvevője, akik a vegyi-, sugár–, és biológiai helyzet gyors felmérésének módszereit sajátították el a magasabbparancsnoki döntéshozatali folyamatok támogatása érdekében. A hallgatók képességet szereztek arra, hogy miként kell szükséghelyzetben a veszélyeztetett szervezeteket azonnal riasztani, ezzel a csapatok veszteségeit csökkenteni, a harc- és túlélőképességet biztosítani, valamint a kockázati tényezőket minimalizálni. A képzést vizsga zárta. 

1599185841

Az ABV-szakértékelői munka nemcsak a tömegpusztító fegyverek háborús konfliktusok idején lehetséges alkalmazásai hatásainak elemzésére összpontosít, hanem a békében is előforduló veszélyes ipari balesetek, közúti szállítások során esetlegesen fellépő veszélyesanyag-kibocsátások értékelését, azok terjedésének előrejelzését is magában foglalja.

Az MH GAVIK az MH ABV Riasztási és Értesítési Rendszer működésének fenntartása érdekében évente több alkalommal hasonló tanfolyamot vezet le magyar nyelven a Magyar Honvédség katonai szervezetei részére, valamint az MH Altiszti Akadémia tanintézeti kiszolgálása keretében. A kurzust várhatóan 2019-ben is megrendezik.

Fotó: a szerző felvétele