Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó megközelítés: civil, rendőr és katona a felkészülők között

Szöveg: Kelemen Ilona |  2018. május 23. 13:04

Tizenhét országból érkeztek katonák, valamint rendőr és civil felkészülők a 35. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamra (International Military Observer Course – IMOC) május 22-én. A hallgatókat Drót László ezredes, központparancsnok köszöntötte az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

1599187357
A háromhetes tanfolyam huszonhét résztvevője közül huszonketten külföldről érkeztek: Algéria, Egyiptom, Etiópia, Észtország, Georgia, India, Izrael, Kanada, Kazahsztán, Kína, Litvánia, Nigéria, Pakisztán, Szerbia, Szlovénia valamint Tunézia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül egy rendőr és négy katona vesz részt az IMOC-on.

1599187357
A 35. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam nemzetközi oktatói csoportjába Bosznia-Hercegovinából, Finnországból és Szerbiából érkeztek, míg a magyar oktatói csoportot aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkotják.

1599187357
Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti – többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos – foglalkozásokon vesznek részt, amelyek megfelelő alapot biztosítanak a későbbi gyakorlati feladatok és foglalkozások sikeres végrehajtásához. Megismerkednek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben részt vevő különböző szervezetek feladatrendszerével. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

1599187358
A gyakorlati foglalkozások sorában található angol nyelvű rádióhíradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, helikopteres légi felderítés is. A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról.

1599187358
A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1599187358
Fotó: szerző felvételei