Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átlépték a határt – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 11. 16:12

A két Korea vezetői 2018. április 27-én megbeszéléseket folytattak Panmindzson határfalunál, s ez csalhatatlan jele az elmúlt másfél évben kialakult feszültség enyhülésének. A megosztott félsziget történetének harmadik csúcstalálkozója azért is volt történelmi, mert észak-koreai legfelsőbb vezető korábban még nem lépte át a fegyverszüneti vonalat. Most pedig ez is megtörtént.

1599188643
A demilitarizált zóna határán fekvő Panmindzson faluban, közelebbről a déli részen található Béke Házában folytatott tárgyalásokat Mun Dzse In dél-koreai államfő Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. A megosztott félsziget két államának irányítói eddig kétszer találkoztak: 2000-ben és 2007-ben egyaránt az északi főváros, Phenjan adott otthont a megbeszéléseknek. 2018. április 27-én tehát Kim Dzsong Un lett az első észak-koreai vezető, aki átlépett Dél-Koreába. De hogyan jutottak el a felek a történelmi pillanatig? Dr. habil. Csoma Mózes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának (SVKK) tudományos főmunkatársa erre keresi a választ „A Koreai-félszigeten tapasztalható enyhülés háttere" című elemzésében.

Az első lépések

1953 júliusában a koreai háborút nem békeszerződés (ezt a mai napig nem írták alá), csupán fegyverszünet zárta le. A dokumentumot az ENSZ-csapatok nevében az Egyesült Államok, a kommunista fél nevében pedig a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) és a Kínai Népköztársaság katonai vezetői látták el kézjegyükkel. A Koreai Köztársaság (Dél-Korea) nem írta alá a fegyverszünetet, ugyanis Li Szin Man akkori államfő csak olyan egyezményhez járult volna hozzá, amely együtt jár a félsziget politikai egyesülésével is. Csoma Mózes rámutat: a két állam viszonyát és a jelenlegi enyhülés gyökereit vizsgálva az 1970-es évek elejéig kell visszanyúlnunk.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában.