Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átszakított védelem

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 2. 9:46

Lőporfüst és csatazaj töltötte be a táborfalvai gyakorlóteret szeptember 24-én − az MH Ludovika Zászlóalj tartotta nagyszabású kiképzési foglalkozását. A másod- és harmadéves, valamint végzős honvéd tisztjelöltek általános harcászat és tereptan témakörökben, illetve kiképzési ágakban bővítették meglévő tudásukat, amiben az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljtól érkezett mentorok is a segítségükre voltak.

1595979944

A táborfalvai gyakorlótéren „vendégeskedett" az MH Ludovika Zászlóalj szeptember 21−26. között. A kihelyezés során harcászati illetve tereptan-foglalkozásokat hajtott végre a tisztjelöltek ideiglenesen létrehozott két százada − az Alfa és a Bravo századok − valamint az őket kiszolgáló törzsszakasz.

„A cél az volt, hogy a két század teljesen önállóan, a törzsszakasz közreműködésével legyen képes a feladatok végrehajtására" − mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Leib Péter őrnagy, az MH Ludovika Zászlóalj kiképzési részlegvezetője.

1595979944

Az egyhetes kitelepülés során a honvéd  tisztjelöltek a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat. Az ideiglenesen létrehozott alegységekben a negyedéves tisztjelöltek század- és szakaszszintű parancsnoki és törzsbeosztásokban, a harmadévesek rajparancsnoki, tűzcsoport-parancsnoki beosztásokban dolgoztak, míg a másodévesek a századok beosztott állományát adták.

„A szakasz vegyes összetétele ellenére a feladatok megfelelő felosztásának köszönhetően nagyjából mindenki a saját szakterületének megfelelő beosztásban tevékenykedett. A híradók és az informatikus tisztjelöltek együttes erővel biztosították a gyakorlat során az összeköttetést az alegységek, a parancsnoki állomány, valamint a mentorok között. A fegyverzettechnikusok koordinálták a lőszerek, pirotechnikai eszközök és a harcászati felszerelések, mint például a repeszálló mellények kiosztását és felhasználását. A gépjárműtechnikus és közlekedésmérnök honvéd tisztjelöltek főleg a szállítási és anyagmozgatási feladatokban vettek részt. A katonai gazdálkodási szakosok pedig az étkeztetésért és az élelmiszerellátásért voltak felelősek" – mondta Daru Gergely haditechnika szakos honvéd tisztjelölt.

1595979944

A kék és piros csapat harcát a MILES, vagyis a többtagú integrált lézeres ütközetszimuláló rendszer tette igazán életszerűvé: ennek során a missziós felkészülésben is alkalmazott, harcászati felszerelésben támadó századnak kellett szakasztámpontokat elfoglalnia.

„Az Alfa század parancsnokaként nagyon pozitívan éltem meg a gyakorlatot. Szabad kezet kaptam a század teljes körű irányításában, a napi tevékenység megszervezésében, illetve a tényleges harcfeladatok végrehajtásában − természetesen az elöljáró útmutatásai alapján. A munkámat a századtörzs segítette, akik a saját szakirányuknak megfelelő beosztásban tevékenykedtek. Minden szakasz »megerősítésként« egy-egy mentorral is gazdagodott, az MH LZ és az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj állományából, akik rengeteg hasznos tanáccsal láttak el bennünket, és mindig segítőkészek voltak, ha kérdéssel fordultunk hozzájuk" – tudtuk meg Vimpek István lövész szakos negyedik évfolyamos honvéd tisztjelölttől.

1595979944

Balogh Miklós honvédtisztjelölt, aki a gyakorlat alatt a Bravo század ellátó altiszti beosztásában tevékenykedett, úgy nyilatkozott, végzős hadtáp szakos tisztjelöltként remek lehetőség volt ez a „szakma" elsajátítására. A feladatok már az első napon elkezdődtek, hiszen a Bravo század már a kitelepülés első napján megkezdte működését. Ellátóként ő felelt a század élelemmel, lőszerrel, illetve a harcászathoz szükséges anyagokkal való ellátásáért. Hozzátette: az anyagok nagy részét a műveleti területre kellett szállítani, ami a törzstámogató szakasz segítségével valósult meg. E pozícióban sokat segítettek a „mentorok", a zászlóaljban szolgáló hivatásos altisztek, akik nap mint nap ebben a beosztásban dolgoznak.

1595979945

Fotók: a szerző felvételei