Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áttörésre készülve – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. június 11. 10:53

A régi időkben egy-egy szakma elsajátítása érdekében az ifjú inas mesterember mellé szegődött, hogy az ő irányításával váljon maga is a hivatása tudorává. E hagyományt követték a Magyar Honvédség leendő tüzértisztjei is az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén.

1599204016
Két héten keresztül dörögtek a D–20-as ágyútarackok a Körös-hegyi lőtéren, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának negyedéves tüzérszakos hallgatói gyakoroltak, majd vizsgáztak. A végzősök a legjobb szakemberektől tanultak: az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. tüzérosztályának katonáitól.

A honvéd tisztjelöltek az írásbeli és szóbeli vizsgákhoz hasonlóan tételhúzással tudták meg, hogy éppen a kezelőszemélyzet melyik tagjának feladatait kell ellátniuk. Mialatt az üteg-, a szakasz- és a lövegparancsnoki teendőiket gyakorolták, végig segítségükre voltak a tatai katonák, akik tapasztalataikkal támogatták őket. Mint arra az üteg parancsnoka, Száraz Csaba százados rámutatott, a hallgatók számára a végrehajtandó feladatok még sok kihívást jelentenek. Ebben ugyanakkor semmi különös nincs, hiszen még csak most sajátítják el azokat az ismereteket, amelyek aztán az évek során már rutinná válnak – tette hozzá a tiszt, megjegyezve: a honvéd tisztjelöltek és a tatai katonák között már a kezdetektől fogva kiváló az együttműködés, ami nagyban segíti a közös munkát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én megjelenő számában!