Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus 20.: a biztonság az elsődleges

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. augusztus 4. 14:37

Színes és gazdag programkínálattal várják a szervezők az érdeklődőket augusztus 20-án, Budapesten az ünnepi rendezvényekre, ahol a látogatók biztonsága lesz a legfontosabb szempont – hangzott el a programokat ismertető sajtótájékoztatón augusztus 4-én, Budapesten.

Az idei augusztus 20-ai állami ünnepség- és rendezvénysorozatról tartottak tájékoztatót csütörtök délelőtt Budapesten, az Országház Vadásztermében. A programról először Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszélt.

1596017711

Az idei központi programokat a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal fogja össze: az események reggel fél 9-kor, a Kossuth téren kezdődnek a nemzeti lobogó felvonásával, majd a honvédtiszt-jelöltek tesznek esküt a nemzet főterén. A 104 fiatal hadnagy – 13 nő és 91 férfi – az állami vezetők, a hozzátartozók és az ország nyilvánossága előtt mondja el fogadalmát. Utána Áder János köztársasági elnök és dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mond köszöntőt.

Az Országház 10-től 18 óráig ingyenesen várja a látogatókat, de a Sándor-palotában is ezen a napon adja át az államfő a Szent István-rendet az idei kitüntetetteknek délelőtt 11 órakor. 17 órakor, a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek mutat be szentmisét, majd Josip Bozanic zágrábi érsek mond szentbeszédet. Ezután a hagyományos Szent Jobb-körmenet következik. Az est fénypontja idén is a tűzijáték lesz, amelynek lebonyolításában ismét kiemelt szerepet vállal a Magyar Honvédség: a tavalyihoz hasonlóan most is katonai pontonokról lövik majd fel a Dunáról a pirotechnikai eszközök egy részét. Ezeket a haderő aknamentesítő hajói szállítják a helyszínre – mondta Vargha Tamás.

A parlamenti államtitkár részletesen ismertette a biztonsági előkészületeket is. Mint fogalmazott, a résztvevők biztonságáért felelős operatív törzs reggel 7 órakor kezdi meg munkáját, és egészen a tűzijáték utáni mentesítési munkálatok befejeztéig felügyeli majd az eseményeket, félóránként elemezve a helyzetet, többek között az időjárás vonatkozásában. Veszélyhelyzet esetén a programok résztvevőit időben, az idén debütáló rakparti hangosításon, valamint a társrendezvények hangosításán keresztül tájékoztatják majd arról, miként lehet a lehető legbiztonságosabban elhagyni a helyszíneket. Emellett idén a közvilágítást sem kapcsolják le a tűzijáték alatt, hogy így is könnyebb legyen a tájékozódás.

1596017711

Vargha Tamás kiemelte: a július 15-ei nizzai terrortámadás után a kormányfő utasította a belügyminisztert a jelentős tömegrendezvények fokozott védelmére. Az ehhez szükséges rendőri intézkedések megtörténtek, a rendőrség pedig fokozott járőrtevékenységet végez majd a programok ideje alatt.

Újságírói érdeklődésre a miniszterhelyettes elmondta: a kormány az információk elemzése alapján nem változtatott a terrorveszély-fenyegetettség hármas fokozatán, a kabinet ezt a fokozatot tartotta fenn. Ez az a szint, amely akkor lép életbe, ha egy uniós vagy NATO-szövetséges országot terrortámadás ért: olyan jelentős információról nincs tudomásuk a döntéshozóknak, amely alapján szükséges lenne emelni a készültséget.

1596017712

A programokat Szabó László, a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója is ismertette, a tűzijátékról pedig Lupsán István, a Pyro-1 Kft. ügyvezetője számolt be. Az elmúlt idők legtöbb pirotechnikai eszközét felhasználó fényjáték teljes költsége kevesebb mint bruttó 140 millió forint, amelyet nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyert el a cég. A nézők számára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakparti szakaszon lesz a legélvezetesebb a látvány, vagyis a pesti oldalon a Vigadó előtti, a budai oldalon pedig a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér közötti rész lesz az elsődleges látványterület. A tűzijáték összesen 21 ezer látványeffektet tartalmaz, és mintegy 5300 pirotechnikai elemet indítanak majd el több mint 4300 lépésben. Aláfestő zeneként Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának részletei hangzanak majd fel.

Ami a további programokat illeti, augusztus 18−21. között ismét várja az érdeklődőket a budavári palota környékén a Mesterségek Ünnepe nemzetközi kézművesfesztivál, amelyet idén tartanak meg harmincadik alkalommal. A rendezvény fő témája idén a játék. A délután folyamán családi programok, koncertek várják a közönséget szerte a városban, de ismét megnyitja kapuit a Magyar Ízek Utcája is, ahol szokás szerint végigkóstolhatók az ország terményeiből készített finomságok, és a Kárpát-medence teljes magyar, illetve nemzetiségi gasztrokultúrája felvonul. Itt természetesen meg lehet majd ízlelni a Szent István-napi kenyeret és az ország tortáját, illetve cukormentes tortáját is. Előbbi idén Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása − az Őrség Zöld Aranya elnevezésű torta −, utóbbi pedig Pechtol Zsolt édessége, az Áfonya hercegnő tortája lett.

1596017712

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária