Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus 20. – Tisztavatás és egész napos katonai bemutató is lesz az állami ünnepen

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 16. 9:20

A tisztavatás mellett légi, vízi és szárazföldi bemutatókkal készül a Magyar Honvédség az augusztus 20-ai állami ünnepre. A Kossuth Lajos téren, a Duna Országház előtti szakaszán és az Orczy-kertben is találkozhatnak az érdeklődők a katonákkal. 

1599191799
A tisztavatás jövő hétfőn reggel 8 órakor kezdődik a Kossuth Lajos téren. A Magyar Honvédség Központi Zenekar térzenéje, a Különleges Díszelgő Csoport fegyveres bemutatója és az ünnepélyes zászlófelvonás után – a felsorakozott honvéd tisztjelöltek előtt – dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondanak beszédet.

Az Orczy-kertben reggel 8 órakor kezdődnek a statikus és dinamikus katonai bemutatók. Az érdeklődők megismerhetik a különböző alakulatok munkáját és felszereléseit, de lesz repülőgép-szimulátor, „fegyversimogató", tüzérségi, harcászati és kutyás rendészeti bemutató is.

1599191800
A tisztavatás után a Duna Országház előtti szakaszán, illetve a rakparton légi és vízi látványosságokkal készülnek a katonák. A nap egyik csúcspontjaként megérkeznek majd a Gripenek, s kötelékben áthúznak a folyó felett; a vadászgépeket Mi-17-es szállítóhelikopter, Zlin-242 kiképzőrepülőgép-kötelék, illetve egy A319 Airbus szállító repülőgép követi. Eközben a Dunán felvonulnak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknamentesítő hajói, de a partról láthatóak lesznek még rohamcsónakok, PTSZ-M kétéltű, lánctalpas úszó gépkocsik és harci kompok is.

1599191800
Archív felvételeink a tavalyi ünnepen készültek.