Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afrikai katonai műveletekről és missziókról tárgyalt az EU Katonai Bizottsága

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2013. november 13. 18:02

Az EU- tagállamok vezérkarfőnökeinek részvételével ülésezett Brüsszelben az EU Katonai Bizottsága november 12-13-án. Az Unió legfelsőbb szintű katonai testületének ülésén a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette, a küldöttség tagja volt Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség (MH) katonai képviselője és az MH Katonai Képviselő Hivatal EU-szakértői.

1595962853
Domján László vezérőrnagy és dr. Benkő Tibor vezérezredes a brüsszeli tanácskozáson

A tanácskozás első napján főként az afrikai katonai műveletekről és missziókról esett szó. Az ülésen tájékoztatót tartottak a térségekért felelős főképviselők, valamint a műveletek és missziók parancsnokai.

Elhangzott: az „Afrika-szarván" és a Száhel-térségben végrehajtott műveletek és missziók kapcsán egyértelművé vált, hogy azok nemcsak egymás tevékenységére vannak hatással, hanem – az országhatárokon túl- regionális eredményeket is hozhatnak. A kiképző missziók egyre inkább kiegészülnek a mentori és tanácsadói feladatkörökkel, amelyek stratégiai szinten a biztonsági szektor reformját, a haderők szervezeti átalakítását, illetve a működésükhöz szükséges személyügyi, logisztikai támogató rendszerek kialakítását is segítik.

1595962853
Az ülésen az afrikai térségben végrehajtott műveletekről és missziókról is szó esett


Ezeknek a tevékenységeknek a fontosságát emelte ki tájékoztatójában a Mali Hadsereg újonnan kinevezett vezérkarfőnöke is. Az ülésén tett hivatalos látogatása megerősítette az EUTM Mali kiképző misszióban résztvevő országokat abban, hogy munkájukkal nem csupán a hadsereg újjáépítéséhez, hanem közvetetten az ország, illetve a régió biztonságának megerősítéséhez is hozzájárulnak.

A műveletek és missziók értékelése során a tagállamok vezérkarfőnökei elismerték a parancsnokok erőfeszítéseit, továbbá a tagállamok támogatásáról biztosították őket. A Magyar Honvédség az EUTM Mali misszióban 1 összekötő tiszttel, 3 főből álló egészségügyi személyzettel, illetve korábban hat hónapig egy hatfős mesterlövész-kiképző csoporttal vett részt. Az EUTM Somalia misszió mandátumának végéig (2015. március 31-ig) a jelenleg szolgálatot teljesítő két katona mellé 2014 januárjában további két kiképző mentor csatlakozik majd, aki a szomáliai hadsereg kiképző katonáinak felkészítését hajtja majd végre.

1595962853
A Honvéd Vezérkar főnök a szlovák hadsereg megalapításának 20. évfordulója alkalmából kapott emlékérmet

Az ülés szünetében dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnöknek – nem hivatalos találkozón – Peter Vojtek altábornagy, szlovák vezérkarfőnök emlékérmet adományozott a Szlovák Hadsereg megalapításának 20. évfordulója alkalmából. Peter Vojtek adományozó parancsában kiemelte a Magyar Honvédség és a Szlovák Hadsereg együttműködésének fejlesztését és elmélyítését. A Visegrádi Négyek Együttműködés keretében emlékrémet kapott továbbá a cseh és a lengyel vezérkar főnök is.

1595962853
Peter Vojtek altábornagy és dr. Benkő Tibor vezérezredes

Fotó: HM Sajtóosztály