Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Környezeti kármentesítés a székesfehérvári Alba Regia Laktanyában

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. november 13. 17:29

Magyar Honvédség a feladatok végrehajtása során magáénak érzi azt, miként lehet a jelen nemzedéknek szükségleteit úgy kielégíteni, hogy a jövő generációt ne fosszuk meg a természettel való harmonikus együttélés lehetőségétől – mondta Vargha Tamás Székesfehérváron november 13-án, szerdán.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Székesfehérvár, Alba Regia Laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyeződés kármentesítése című projekt nyitórendezvényén vett részt.

1595962852
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára

A rendezvényen elhangzott: a több mint ötven éve katonai létesítményként működő területen a hadsereg saját járműveinek és gépeinek kiszolgálására korábban üzemanyagbázis működött. Öt darab egyenként ötven köbméteres, földalatti, szimplafalú acéltartályból, az ezekhez tartozó lefejtő aknákból és négy kútoszlopból állt a bázis. A 2008-ban elvégzett tényfeltárás során megállapították, hogy a hosszú évtizedek alatt, az üzemanyag tárolása, valamint az üzemanyag töltése és lefejtése szennyezte a talajt és a talajvizet. Az üzemanyagtöltő állomást azóta átépítették, a tartályok speciális belső műgyantabevonatot kaptak és egy új kettősfalú tartályt is telepítettek. Új keszonaknákat, dómfedeleket és kútoszlopokat építettek és a teljes csővezetékrendszert felújították. Így, a további szennyezés lehetőségét megszüntették. Idén július 31-én pedig egy olyan kármentesítő rendszert építettek ki, amelynek segítségével a szennyezett talajvizet először kitermelik, majd megtisztítják, végül pedig visszajuttatják a földbe. A tisztítást várhatóan 2015 májusában fejezik be.

„Az ilyen, országosan már több helyszínen megvalósult LIFE+ projektek célja és már kézzel fogható eredménye az, hogy a katonák által évtizedek óta használt gyakorlótereken olyan természeti értékek vannak, amelyek sok esetben felülmúlják a civilek által kezelt hasonló területeken lévő élővilágot" – mondta a projekt nyitórendezvényén Vargha Tamás.

1595962852
Speciális módszerrel tisztítják meg a szennyezett talajvizet

Fotó: a szerző felvételei