Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatok is megemlékeztek a forradalom évfordulójáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. október 23. 6:23

Az 1956-os forradalom kitörésének 63. évfordulójáról a Magyar Honvédség parancsnokságai, alakulatai és katonai szervezetei is megemlékeztek. Alábbi összeállításunkban az e megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (A cikk folyamatosan frissül!)

Szentendre

Emléktábla koszorúzással és ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg az MH Altiszti Akadémia és az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ állománya az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

1596070658

A koszorúzáson részt vett Mecséry Ildikó, az MH Altiszti Akadémia Kiképző Zászlóalj névadójának, Mecséry János ezredes, posztumusz altábornagynak a lánya. Mecséry altábornagy, Maléter Pál vezérezredes mellett az 1956-os forradalom és szabadságharc kiemelkedő katonai alakja volt.

1596070658

Az ünnepi állománygyűlésen dr. Szelke-Tulipán Éva hadtörténész tartott megemlékező beszédet a forradalom történelmi hátteréről. A beszédet követően Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, illetve Hangya Gábor ezredes, az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ központparancsnoka adott át elismeréseket.

1596070658

Szöveg és fotó: Kapás Viktor István hadnagy

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár 

Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg az 1956-os eseményekről a tatai laktanyában az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és honvédelmi alkalmazottai.

1596070659

Az ünnepségen Legoza Bálint ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese átadta az elismeréseket, majd Csordás Ákos hadnagy, a Logisztikai Zászlóalj szakaszparancsnoka mondott ünnepi beszédet. Csordás hadnagy elmondta, bár az akkori eseményeket csak archivált felvételekből, tudósításokból, elbeszélésekből ismerheti, október 23-a mégis többet jelent számára, mint csupán egy a múlt homályába burkolódzó, történelmi esemény. Kiemelte: „október 23-a a szabadság ünnepe. Azé a szabadságé, amely az emberek ősi kívánalma, és amely oly ritkán és oly keveseknek adatott meg a világtörténelemben, s különösen ritkán a magyarságnak. S bár 1956-ban kinyílt a szabadság kapuja, de csak 1989. október 23-án, 30 évvel ezelőtt léphettünk be rajta".

1596070659

Markovics Milán Mór százados, a tatai dandár katolikus tábori lelkésze áldásában arra hívta fel a figyelmet, hogy életünkben mindig legyen egy iránytű, amely meghatározza életünket és cselekedeteinket. Az állománygyűlést a Szózat hangjai zárták.

A dandár katonái a laktanyai megemlékezés mellett a tatai és tatabányai városi rendezvényeken fejet hajtottak az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.

1596070659

Szöveg: Földházi Enikő százados
Fotó: Petrovics Renáta

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján ünnepi állománygyűlésen, valamint városi rendezvényeken emlékeztek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Győrben és Szombathelyen.

1596070659

Az alakulat Művelődési Otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen, a csapatzászló fogadását, majd a Himnuszt követően Papp Tamás alezredes, az alakulat törzsfőnöke köszöntötte az állományt. Halász Csaba őrnagy, a 2. légvédelmi rakétaosztály megbízott parancsnoka ünnepi beszédében felelevenítette az 1956-os őszi eseményeket, majd hozzátette: „Amikor emlékezünk, a forradalom hősei gondolatainkban újra és újra összeállnak néppé, nemzetté, úgy, mint 56-ban az utcákon hömpölygő tömeg. Hősök ők valamennyien. A halál kockázatát vállaló hazaszeretetük fényes napként világít előttünk… A fehér ing, a virágcsokor, a csapatzászló mellett, kell, hogy elődeink példái ma is tettekre sarkalljanak. Más a katonai, politikai és gazdasági helyzet, de az igazságot kereső gondolkodás, megfontolt cselekedet ma is nagyon fontos. Nekünk is úgy kell élni a mindennapjainkat, hogy maradjon az utókor számára méltó emlékezet és követendő példa"- összegezte gondolatait Halász őrnagy.

Az emlékező sorok után elismerések átadása, valamint kinevezések ismertetése következett. Az állománygyűlés a Szózat elhangzását követően a csapatzászló elvezetésével zárult.

1596070659

Az ezred idén is képviseltette magát a városi önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Október 23-án, szerdán Győrben és Szombathelyen tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt a légvédelmi egység katonái.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szent István úti Golgota-emlékműhöz várta a megemlékezőket. A Győri Nemzeti Színház művészei által színesített eseményen az önkormányzat képviseletében Radnóti Ákos mondott ünnepi beszédet, míg a légvédelmi rakétaezredet a díszőrökön és koszorúvivőkön túl Papp Tamás alezredes képviselte.

1596070660

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett megemlékezések sora a szombathelyi Jáki úti Temetőben a Welther Károly síremlékének megkoszorúzásával vette kezdetét, majd a Március 15. téren a győri ezred díszszakasza fogadta az elöljárót, és katonai tiszteletadás mellett – a Szombathely Város Fúvószenekara kíséretében – felvonták az országzászlót. A megemlékezések az 56-osok Terén koszorúzással zárultak. Vas megyében Fegyveres László alezredes helyezte el az emlékezés virágait az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nevében.

1596070660

Szöveg és fotó: Csekei Judit százados

* * *

Szolnok

Október 22-én tartotta az 1956-os forradalom kitörésére emlékező közös ünnepi állománygyűlését az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár.

Az ünnepi állománygyűlést Kavecsánszkiné Pál Erika, a Kinizsi Pál Gimnázium igazgatóasszonya nyitotta meg emlékező beszédével, amely az ’56-os forradalom szolnoki vonatkozásait archív fotókkal kiegészítve idézte meg. A gimnáziummal szoros együttműködésben a bázis nagy gondot fordít a fiatalok hazafias nevelésére, a katonai létforma megismertetésére és megszerettetésére. A középiskolás tanulók műsorukban bizonyították, hogy ennek a munkának milyen fontos szerepe van: az állománygyűlés résztvevőnek a fiatalok megmutatták hogyan fogalmazza meg egy mai kamasz az 56-os eseményeket, s mit jelent számára október 23-a.

1596070660

Az előléptetések, kinevezések, elismerések sora idén egy különlegességgel egészült ki. Mészárovics György egykori zászlós dr. Ruszin Romulusz dandártábornok tolmácsolásában hallgathatta meg Magyarország honvédelmi miniszterének jókívánságait, aki méltatta hosszú és példaértékű katonaejtőernyős pályafutását. A miniszteri köszöntő után a dandártábornok tárgyjutalmat adott át az ünnepeltnek. Az 16.000 feletti ugrásszámmal rekordokat döntögető egykori ejtőernyőst felállva tapsolta meg a többszáz ünneplő.

1596070660

A helyőrségben települő Toborzó és Érdekvédelmi Központ nevében annak parancsnoka Molnár János őrnagy köszönte meg a bázis kiemelkedő toborzó tevékenységét, amely nem csak az újraindult pilótaképzéshez vonzza a fiatalokat, de a honvédség más területeire is jelentős segítséggel biztosít.

1596070661

Dr. Koller József dandártábornok beszédében méltatta a múlt követendő példáit és párhuzamot vont a jelen kiemelkedő feladataival. Megköszönte a helikopterbázis dolgozóinak lelkiismeretes munkáját és arra biztatta az állományt, hogy ezen szellemben folytassák munkájukat, hiszen az új helikopterek érkezésével még nagyobb odaadással és hivatástudattal kell szolgálnunk, példát véve az elődökről, és példát adva a következő generációknak.

1596070661

Sánta Gábor ezredes 1956 fontosságát hangsúlyozta, amelynek nem szabad az ünnepélyek kötelező frázisáradatává sekélyesülnie. 1956 egy volt, a kikezdhetetlen, 1956 mindenkié, még ha annyiféle volt is, ahány résztvevője – emelte ki.

1596070661

Szöveg és fotó:MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár

* * *

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Ünnepi állománygyűlés, zászlófelvonás és koszorúzás – így ünnepeltek a kaposvári logisztikusok.

A hagyományokhoz híven, ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg az 1956-os forradalomról a logisztikai ezred Kaposváron, október 22-én. Beszédet mondott Niebel László őrnagy, aki az ’56-os események fontosságára hívta fel a figyelmet. „Csak egy nemzetként védhetjük meg a szabadságunkat. Egy nemzetként tervezhetünk jövőt magunknak. Csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz" – mondta.

1596070661

Október 23-án a katonák zászlófelvonással vettek részt a városi rendezvényen, amit koszorúzás követett a Nagy Imre szobornál.

1596070662

Szöveg és fotók: Löbl Eszter hadnagy

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái és honvédelmi alkalmazottai ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg 1956 hőseiről, országunk sorsfordító eseményéről. A hagyományokhoz hűen a rendezvény előtt az alakulat vezető állománya koszorút helyezett el a Damjanich laktanyában található 1956-os kopjafánál.

1596070662

Ezt követően az állománygyűlésen dr. Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője méltatta az 56-os forradalom történelmi jelentőségét beszédében. „Ma arról emlékezhetünk, hogy 1956 októberében a magyar társadalom össze tudott fogni a szabadságért, a minőségi életért és össze tudott fogni azért, hogy minden magyar olyan életet élhessen, amilyent magának álmodik, amelyben megvalósíthatja saját magát…"

A rendezvény ünnepi műsorában a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatos diákjai felidézték az október 23-i életélményt, valamint a fiatalok szabadsághoz való viszonyulását.

Az ünnepség elismerések átadásával és előléptetéssel zárult.

1596070662

Szöveg és fotó:Farkas Anita hadnagy

* * *

Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség

1956.október 23-a jelentős dátum a magyar történelem és a Magyar Honvédség számára. Ennek szellemiségében ünnepi állománygyűlést tartott a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség. A rendezvényen Pölöskei János Antal ezredes idézte fel az 1956-os eseményeket ünnepi beszédében.

1596070662

Ezt követően az MHP Haderőtervezési csoportfőnöke, dr. Sticz László dandártábornok elismeréseket adott át. A haderőtervezés területén, a csoportfőnökség állományában dolgozók mellett olyan szervezetek képviselői kaptak elismerést, akik közvetlenül, vagy közvetve segítik a szakterület munkáját, ilyen többek között az MHP Jogi és Igazgatási Főnökség, az MH Egészségügyi Központ, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár.

Az ünnepség zárásaként a Gór Nagy Mária Színitanoda Egyesület előadásában október 23-a szellemiségéhez kapcsolódó történetet jelenített meg.

Szöveg: Antal Renáta őrmester
Fotó: Illési Zsolt alezredes

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
MH Katonai Rendészeti Központ

A budapesti Petőfi Sándor laktanyában tartott közös ünnepi állománygyűlést a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ október 18-án.

1596070658

„A hősök tisztelete önmagunk tiszteletére tanít. 1956 hősei joggal várják azt tőlünk, hogy hűek legyünk elveinkhez, az általuk képviselt értékekhez, és tovább vigyük azt a hitet, és egységet, amellyel a magyar nép jövőéért áldozták életüket" – hangzottak a megemlékezésen Váradiné Pásztor Mária törzszászlós, az MH BHD Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont vezénylőzászlósának szavai.

Az ünnepi beszédet követően elismerések átadása következett. Ismertették, hogy Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka október 15-ei hatállyal kinevezte Molnár Szabolcs őrnagyot, az MH BHD HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság igazgatóhelyettesi beosztásába, egyidejűleg előléptette alezredessé.

1596070663

A zenei kíséretet és az ünnepi műsort az MH BHD Központi Zenekar biztosította. Az előadás Tósoki Anikó előadóművész szavalatával zárult.

Szerző: Kun-Orosz Adrienn
Fotó: Gramantik Zoltán

MH Bakony Harckiképző Központ

A Jó Szerencsét Művelődési Központ adott otthont az MH Bakony Harckiképző Központ ünnepi állománygyűlésének október 18-án, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit Vokla János ezredes, parancsnok elevenítette fel, majd elismeréseket adott át a katonáknak.

1596070663

A rendezvényen számos civil és partnerszervezet képviselője is részt vett, valamint ünnepi műsort adott a PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiumának Dudende Színjátszóköre.

1596070664

Szöveg: MH Bakony Harckiképző Központ
Fotó: Pintér László

***

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról Székesfehérváron a Nagysándor József laktanyában október 22-én. Az ünnepi állománygyűlésen Balogh Rezső alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese számos elismerést és kitüntetést adott át a kiemelkedő munkát végző katonák és honvédelmi alkalmazottak részére.

Szűcs Gábor hadnagy, a Híradó század egyik szakaszparancsnoka megindító ünnepi beszéddel emlékezett meg az 1956-ban történt tragikus eseményekről: „1956 tragédia. A magyar forradalom, győzelem a vereségben. Mindörökre egyike marad azoknak az eseményeknek, melyek visszaadják az embernek önmagába vetett hitét és emlékeztetik sorsa értelmére és az igazságra." A hadnagy beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a mi feladatunk az emlékezés, az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás áldozatai emlékének megőrzése.

Az állománygyűlést záró ünnepi műsort a székesfehérvári Szabad Színház társulata szolgáltatta. Urbán Péter A három Erdődi című egyfelvonásos kamaradrámájában egy családon belüli három generáció személyes és összefonódó történetében láttatja egy egész nemzet sorstragédiáját. A nemzeti ünnep alkalmából az alakulat katonái koszorúzási és díszelgési feladatokkal vesznek részt Székesfehérvár ünnepi rendezvényein.

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Révész Csaba

1596070664

***

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az MH Anyagellátó Raktárbázis mátyásföldi telephelyén és Bázisparancsnokságain.

Ferenczi Attila alezredes ünnepi beszédében az 1956-os forradalom történelmi jelentőségét méltatta: „1956 eseményei bebizonyították – és bizonyítják a ma élők számára is –, hogy a nemzeti érzés, a nemzeti összetartozás az egyik legerősebb összetartó erő a társadalmunkban. 1956 forradalma és a nyomában kibontakozó fegyveres harc azt is bebizonyította a világ előtt, hogy a magyar társadalom jó célokért képes akár a legnagyobb áldozatot is meghozni."

Ezt követően Kolonics Attila ezredes, az MH ARB parancsnoka elismeréseket adott át, majd a Rácz Aladár Zeneiskola tanárai és tanulói színvonalas műsorával zárult az ünnepi állománygyűlés.

1596070664

Szöveg: Nagy Annamária százados
Fotók: Kamenyiczki Balázs főtörzsőrmester

***

MH Béketámogató Kiképző Központ

A Himnusz közös éneklésével kezdődött az ünnepi állománygyűlés az MH Béketámogató Kiképző Központban október 22-én. Az 1956-os eseményekhez fűződő történelmi fordulatokat, azok máig ható jelentőségét Erdei Attila törzsőrmester idézte fel. Az ünnepi beszédet követően Rédei Róbert alezredes, megbízott központparancsnok elismeréseket és jutalmakat adott át.

1596070664

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

***

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségében is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

A debreceni Kossuth Laktanyában az elmúlt évekhez hasonlóan most is egy idén végzett fiatal tiszt osztotta meg gondolatait az ünneplő állománnyal. Szöllősi Patrik hadnagy ünnepi beszédében felidézte a 63 évvel ezelőtt eseményeket. A fővárosi történések után a Debrecenben történtekről beszélt, majd hangsúlyzota: „Köszönettel tartozunk elődeink felé, hogy biztosították a közrendet és megalapozták a mai Magyar Honvédségről alkotott, pozitív képet. Hőseink emlékét ma Debrecenben a sortűz áldozatainak emléktáblája, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak emlékműve őrzi." Az ünnepi beszédet követően a dandár parancsnoka elismeréseket adott át a katonáknak. A rendezvény ünnepi műsorral zárult.

1596070665

Hódmezővásárhelyen az ünnepélyes sorakozón – a csapatzászló fogadása után – Mizser Attila honvédelmi alkalmazott beszédében megemlékezett 1956. október 23. hódmezővásárhelyi eseményeiről és a forradalom első áldozatairól, akik Debrecenben haltak meg. „Az 1956-os forradalmárok valójában Magyarország jövőjéért harcoltak és a mi jelenünket építették. Ezért válhattak nemcsak a magyarok, de az egész világ szemében is hősökké. Soha nem feledjük tetteiket!" – emelte ki beszédében Mizser Attila.

A sorakozó keretein belül Tóth István ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese előléptetést és közel kilencven szolgálati jelet, emléklapot, illetve elismerést adott át azoknak a katonáknak, akik többet tettek az átlagosnál az elmúlt időszakban. „A mostani és a központi ünnepségen átadott nagyszámú elismerés a jól elvégzett feladatokat mutatja. Köszönöm mindenkinek azt az áldozatos munkát, aminek az eredményeit most itt láthattuk" – mondta Tóth ezredes.

1596070665

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy / Cs. Sárkány Beáta hadnagy
Fotó: Búz Csaba főhadnagy / Szalka Miklós őrvezető

***

MH Légi Vezetési és Irányítási Központ

Helyőrségi ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg október 22-én, kedden a veszprémi katonai szervezetek nemzeti ünnepünkről, október 23-ról.

Márai Sándor Mennyből az angyal című versének soraival nyitotta meg ünnepi beszédét Berec Zoltán ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Beszédében Berec ezredes kiemelte az 1956-os események nemzetet összekovácsoló erejének, valamint az ezek mögött meghúzódó egyéni döntéseknek és áldozatoknak a jelentőségét. 1956 üzenete ma is érvényes. A jelen kor generációinak felelőssége, hogy folyamatos tanulással, értékteremtéssel építsék hazánk jövőjét, az 56-os forradalom és szabadságharc szellemiségének méltó örököseiként – hangsúlyozta a parancsnok.

A beszédet követően elismerések átadására került sor, majd a Veszprémi Modern Táncműhely ünnepi műsorával zárult az ünnepség.

1596070665

Szöveg és fotó: Németh Szilvia százados

* * *

MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett az 1956-os forradalom 63. évfordulójára a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, és az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar állománya. A kar a magyar hősökre emlékeztető festményt kapott ajándékba az emlékünnepen.

1596070665

Nehéz objektíven megítélni az 1956-os forradalom eseményeit, hiszen a személyes érintettek egy része még mindig közöttünk él – erről beszélt az ünnepi állománygyűlés szónoka. Harangi-Tóth Zoltán, akit az állománygyűlésen léptettek elő őrnaggyá, egy 2500 évvel ezelőtt, Athén és Spárta között, Mílosz szigetének megszerzéséért kitört háborúval vont párhuzamot 1956 történéseit illetően. Mint mondta: ’56-ban a magyar vezetők külföldi segítségben reménykedtek, amely végül nem érkezett meg. A világpolitika ugyanis akkoriban mással volt elfoglalva: abban az évben az Egyesült Államokban elnökválasztásra készültek, ráadásul a nemzetközi szerződések miatt Amerika be sem avatkozhatott, míg a szuezi válság nyomán izraeli-brit-francia háború indult Egyiptom ellen. A szovjetek tudták, hogy ebben a helyzetben a maguk szája íze szerint intézhetik el a magyarországi eseményeket, amelyeket súlyos megtorlás követett. A Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegéde leszögezte: 2500 éve a reálpolitika azt mutatja, hogy egy kis állam nem tudja érvényesíteni érdekeit a nagyhatalmak terepén. Magyarország 1956 után mégis a világpolitika térképére került, a hősök érdemeként elindult egy enyhülési folyamat, így lett hazánk „a legvidámabb barakk" és „jó hely" a kommunista tömbön belül.

1596070665

Az állománygyűlésen az elismerések átadása mellett új rendfokozatok, emléktárgyak és emlékplakettek adományozására került sor. Az ünnepség csúcspontjaként gróf Nyáry Éva festőművész, a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend Nagyperjel Asszonya, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének a tulajdonosa a magyar hősöket ábrázoló, a Haza szolgálatában" című festményt adományozta a karnak, amelyet a HHK nevében Szászi Gábor ezredes, oktatási dékánhelyettes vett át. Az ünnepségen az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság részéről Baráth István dandártábornok, parancsnok vett részt.

1596070666

Szöveg: Tasi Tibor
Fotó: Szilágyi Dénes